Kun vatsassa kuplii ja kuohuu jatkuvasti, saattaa syynä olla ärtyvä suoli. Ärtyvän suolen oireyhtymä eli IBS on monille naisille ja miehille tuttu vaiva, joka aiheuttaa häiritseviä vatsavaivoja. Vaikka ärtyvän suolen oireilu usein jatkuu läpi elämän, on oireita mahdollista helpottaa erilaisin keinoin. Seuraavaksi asiantuntijamme kertoo parhaista tuotteista oireiden helpottamiseen.

Mikä ärtyvän suolen oireyhtymä on?

Ärtyvän suolen oireyhtymä eli IBS (engl. Irritable Bowel Syndrome) on vaaraton, mutta useimmiten hyvin kiusallinen vaiva. Se on toiminnallinen suolistovaiva, joka aiheuttaa yleensä vatsakipua, turvotusta, ilmavaivoja, ripulia sekä ummetusta.

Tarkkaa syytä ärtyvän suolen taustalla ei tiedetä, mutta vaiva voi liittyä moniin eri tekijöihin, kuten ruokavalioon, stressiin, suoliston herkkyyteen tai suoliston mikrobiflooran. Ärtyvän suolen oireyhtymä on krooninen tila – eli parannusta ei ole, mutta vaivoja voidaan helpottaa.

IBS hoito kotona

Ärtyvän suolen oireyhtymän hoito kannattaa aloittaa pohtimalla sitä, miksi suoli on ärtynyt? Aina selvää syytä ei löydy. IBS-oireet voivat olla voimakkaita ja vaikuttaa arkiseen elämään, sillä esimerkiksi ikävät ilmavaivat häiritsevät sosiaalisia tilanteita. IBS:n hoidon tavoitteena on vähentää vaivoja niin, että ne eivät haittaa elämää. 

Neljä tapaa hoitaa ärtyvää suolta kotona

Ärtyvää suolta tulee hoitaa tarkasti vatsaa kuunnellen. Mikäli esimerkiksi tietyt ruoka-aineet aiheuttavat tai voimistavat oireita, kannattaa ne suosiolla jättää pois ruokavaliosta. FODMAP-ruokavalio onkin yksi tehokkaimmista tavoista pitää oireet kurissa. 

Näin hoidat ärtyvää suolta:

  1. Tee ruokavalioon tarvittavat muutokset (FODMAP-ruokavalio).
  2. Priorisoi oikeanlaista, rauhoittavaa liikuntaa ja lisää sitä arkeen.
  3. Hallitse kehon ja mielen stressiä, sillä stressi voi pahentaa oireita.
  4. Kokeile apteekista saatavia itsehoitovalmisteita

Koska ärtyvän suolen oireyhtymän oireet voivat vaihdella suuresti eri ihmisillä ja samalla henkilöllä eri aikoina, hoito on yksilöllistä ja usein vaatii kokeiluja.

Mikä rauhoittaa ärtyneen suolen?

Säännöllinen liikunta ja terveellinen ruokavalio ovat avainasemassa ärtyvän suolen hoidossa – tärkeintä on noudattaa FODMAP-ruokavaliota. Ärtyneen suolen rauhoittamiseen voi käyttää myös itsehoitovalmisteita, kuten Symbiosys Alflorex, i say, Gelsectan ja Olo-apteekin itsehoitolääkkeiden valikoimaan kuuluvat kuitulisä Vi-Siblin. 

Maitohappobakteerit, kuitulisät ja simetikoni

Erilaiset itsehoitovalmisteet voivat auttaa ärtyvän suolen oireyhtymän (IBS) hallinnassa. Näihin kuuluvat muun muassa:

Maitohappobakteerit: Maitohappobakteerit ovat hyödyllisiä bakteereja, jotka voivat auttaa tasapainottamaan suoliston mikrobiomia. 

Kuitulisät: Kuitu voi auttaa säätelemään suoliston toimintaa ja lievittämään ummetusta. Kuitulisät voivat olla hyödyllisiä varsinkin niille, joilla on ummetuspainotteinen IBS. Ärtyvän suolen kohdalla suosittelemme etenkin liukenevaa kuitua. Liukenematon kuitu ei sovi.

Simetikoni: Simetikoni on aine, jota käytetään ilmavaivojen ja turvotuksen lievittämiseen. Se auttaa hajottamaan kaasukuplia suolistossa.

Valitse sopiva tuote oireiden perusteella

Jokainen ihminen kokee ärtyvän suolen eri tavalla. Toisilla IBS saattaa näyttäytyä ummetuksena, kun taas toisilla se on ripulipainotteinen. Suurimmalla osalla oireisiin kuuluvat myös vatsan turvotus ja ilmavaivat. Kun etsit sinulle sopivaa tuotetta, kuuntele kehoasi.

Ummetus ja/tai ripuli

Ummetus viittaa vaikeuteen tai harvempaan ulostamiseen, ja se voi aiheuttaa kipua ja epämukavaa tunnetta vatsassa. Ripuli puolestaan tarkoittaa löysien tai vetisten ulosteiden esiintymistä. Ripuli voi olla myös kivulias ja arkea häiritsevä tila.

Kokeile näitä:

*Oranssiin pakkaukseen pakattu Vi-Siblin on makeutettu sakkaroosilla, joka sopii käytettäväksi FODMAP-ruokavaliossa. Siniseen pakkaukseen pakattu Vi-Siblin on

makeutettu sorbitolilla, jota ei suositella FODMAP-ruokavaliota noudattavalle.

Vatsan turvotus, ilmavaivat, vatsakivut

Vatsan turvotus viittaa lisääntyneeseen kaasun tai ilman määrään, mikä voi aiheuttaa vatsan turpoamista ja tunteen siitä, että vatsa on paisunut. Ilmavaivat puolestaan tarkoittavat ylimääräisen kaasun kertymistä ruoansulatuskanavaan. Vatsakivut voivat vaihdella lievistä ja satunnaisista kivuista voimakkaisiin ja jatkuvasti esiintyviin kipuihin. 

Kokeile näitä:

Symbiosys Alflorex tukee suoliston mikrobiomia

Ärtynyt suoli kärsii usein epätasapainossa olevasta mikrobiomista. Mikäli sinulla on vatsakipuja, turvotusta, ripulia tai ummetusta, kannattaa kokeilla suoliston mikrobiomia tasapainottavia valmisteita, kuten Symbiosys Alflorexia, josta lukuisat asiakkaamme ovat kokeneet saaneensa avun. 

Symbiosys Alflorex® on suosittu maitohappobakteerivalmiste, joka lisää suolistolle luontaisten bifidobakteerien määrää ja soveltuu tukemaan FODMAP-ruokavaliota. 

i say:n sisältämä simetikoni auttaa turvotukseen

Mikäli ärtyvän suolen oireyhtymä aiheuttaa sinulla erityisesti turvotusta, kannattaa kokeilla simetikonia sisältävää valmistetta. Simetikoni hajottaa suolistossa olevia kaasukuplia, jotka voivat aiheuttaa turvotusta ja epämukavaa oloa. Kun kaasukuplat hajoavat, ne muuttuvat pienemmiksi ja kulkeutuvat näin helpommin pois suolistosta, mikä voi helpottaa oireita. 

i say: Turvotus & IBS-oireet -kapselit sopivat erinomaisesti turvotuksen helpotukseen. Kapselit sisältävät simetikonia ja piparminttuöljyä.

Gelsectan muodostaa suojaavan kalvon

Ärtyneen suolen limakalvo on ärtynyt. Mikäli sinulla on IBS-oireita, kuten vatsan turvotusta, ilmavaivoja ja vatsakipua, kannattaa ehdottomasti kiinnittää huomiota tulehduksen madaltamiseen ja suolen limakalvon rauhoittamiseen. 

Gelsectan® on suunniteltu helpottamaan nimenomaan IBS-oireita. Se muodostaa suolen limakalvoa suojaavan kalvon ja vähentää tulehdusta. 

Vi-Siblin on vatsalle lempeä kuitulisä

Mikäli ärtyvä suoli aiheuttaa sinulla ummetusta tai ripulia, kokeile liukenevaa kuitua sisältävää valmistetta. Kuidulla on tärkeä merkitys suoliston hyvinvoinnille. Valitse liukeneva kuitu FODMAP-ruokavalion tueksi. Vaikka myös liukenematon kuitu sopii terveelle suolistolle, saattaa se aiheuttaa jopa lisää vatsavaivoja ärtyneen suolen kohdalla.

Vi-Siblin itsehoitolääke sopii vatsan toimintahäiriöiden hoitoon. Sen sisältämä ispagulansiemenkuori normalisoi ulosteen koostumusta helpottaen näin ummetusta ja ripulia.

Näin voit rauhoittaa ärtynyttä suolta

Ärtyvän suolen oireyhtymän hoitoon on monia lähestymistapoja, ja hoitosuunnitelma tulisi aina räätälöidä yksilöllisesti ottaen huomioon IBS-oireista kärsivän henkilön oireet ja tarpeet. Alla on joitakin yleisiä hoitokeinoja ärtyvän suolen oireyhtymän hallitsemiseksi.

FODMAP-ruokavalio

IBS:n hoito ruokavaliolla on ensimmäinen, ja yleensä tehokas keino oireiden helpottamisessa. Tietyt ruoka-aineet voivat laukaista oireita, kuten FODMAP-hiilihydraatit (fermentoituvat oligo-, di-, monosakkaridit ja polyolit). Monet IBS-potilaat hyötyvät FODMAP-ruokavalion aloittamisesta. FODMAP-ruokavaliossa vältettäviä ruoka-aineita ovat usein mm. ruis, vehnä, laktoosiä sisältävät maitotuotteet, sipulit, kaalit ja sienet. Lisäksi kuidun lisääminen ruokavalioon voi auttaa ummetuksen hallinnassa.

Kehon ja mielen stressinhallinta

Stressi voi pahentaa IBS-oireita, joten stressinhallintakeinot, kuten hengitysharjoitukset, meditaatio, liikunta ja rentoutumistekniikat, voivat auttaa lievittämään oireita. IBS-potilailla on usein herkempi suoliston hermosto, jonka vuoksi stressi saattaa voimistaa oireilua.

Maitohappobakteerit, kuitulisät ja simetikoni

Suolistossa olevat bakteerit ja niiden epätasapaino voivat vaikuttaa suoliston toimintaan ja aiheuttaa suolen ärtymistä. IBS-potilaat usein hyötyvät maitohappobakteerien käytöstä. Kuitulisät auttavat ripuli- tai ummetuspainotteisen IBS:n hoidossa. Simetikoni on puolestaan loistava apu vatsan turvotukseen sekä ikäviin vatsakipuihin.

Muut terveelliset elämäntavat

Säännöllinen liikunta, riittävä unen saanti ja tupakoinnin lopettaminen voivat auttaa hallitsemaan IBS-oireita. Terveelliset elämäntavat tukevat suoliston hyvinvointia.

 

Lähde: Duodecim Terveyskirjasto®