Täiden ennaltaehkäisy ja häätö

Suodata
Rajaa:
Tuoteryhmä
Ominaisuudet
Käyttäjä
Aseta nousevaan järjestykseen
  1. Beurer HT15 Täikampa 1 kpl
    Arvio:
    100%
    23,75 €
    Ei saatavilla
Aseta nousevaan järjestykseen

Täiden häätö ja ennaltaehkäisy

Täi on pieni hyönteinen, joka elää loisena nisäkkäissä, mukaanlukien ihmisissä. Ihmisissä täit esiintyvät yleensä päänahassa. Täit tarttuvat ihmisestä toiseen hiusten lähikontaktissa, tai ne voivat kulkeutua esimerkiksi yhteisessä käytössä olevien päähineiden, hiusharjojen tai hiuslenkkien kautta, tai vaikka vuodevaatteissa.

Päästyään kiinni päänahkaan täi saa ravintonsa imemällä verta. Yksi päätäi elää noin kuukauden, ja voi munia sinä aikana jopa 100 munaa eli saivaretta. Saivare kuoriutuu noin 7-10 päivän päästä, ja siihen asti se on tiukasti hiuksissa kiinni.

Täitartunta ilmenee yleensä pään kutinana etenkin öisin. Täit ovat yleensä myös näkyviä, mutta ne saattavat piiloutua. Saivareet sen sijaan pysyvät paikallaan. Täitä ja saivareita esiintyy useiten korvien yläpuolella ja niskassa. 

Saivareet ovat pieniä, pyöreitä, ja valkoisia, ja tarttuvat hiuksiin lähellä juurta. Saivareet voi erottaa hilseestä sillä perusteella, että saivareet ovat aina säännöllisen kokoisia ja muotoisia, kun taas hilse vaihtelee ulkonäöltään.

 

Täi ei välitä hiusten puhtaudesta

Täihin liityy paljon myyttejä, kuten että täit tarttuvat vain likaisiin hiuksiin. Täiden on helpompi munia puhtaisiin hiuksiin, mutta koska täi on riippuvainen päänahan verenkierrosta saadakseen ravintonsa, se tarttuu kaikkiin hiuksiin puhtaudesta riippumatta. Tämän takia täit eivät myöskään ole merkki huonosta hygieniasta.

Samoin hiusten pituus ei tee täitartunnasta yhtään todennäköisempää, kunhan hiukset ovat yli senttimetrin pituiset — niin lyhyissä hiuksissa täi ei pysty elämään.

Jotkut uskovat myös, että täit eivät tartu värjättyihin hiuksiin. Tämäkään ei ole totta. Jotkut ammoniakkia sisältävät hiusvärit saattavat myrkyttää elävät täit värjäyshetkellä, mutta väri ei tapa saivareita, joista kuoriutuu uusia täitä.

Täiden häätö

Meiltä löydät laajan valikoiman täiden häätöön tarkoitettuja täishampoita. Käyttö vaihtelee hieman valmisteen mukaan, joten tuoteseloste kannattaa aina lukea huolellisesti. Yksin täishampoon käyttö ei myöskään riitä, sillä täishampoot eivät tapa saivareita, jotka eivät ole vielä kuoriutuneet.

Saivareet täytyy irrottaa hiuksista käsin, etteivät ne pääse kuoriutumaan. Tähän tarkoitukseen on olemassa tiheähampaisia täikampoja, jotka helpottavat hiusten huolellista läpikäymistä. Hiukset kammataan täikammalla joka toinen päivä. Hiukset kannattaa kammata tyvestä latvaan vähintään kahden viikon ajan, kunnes täitä ei enää näy kammassa.

Täitä häädettäessä on tärkeää muistaa puhdistaa täikampa huolellisesti, etteivät täit ja saivareet tartu kamman kautta. Puhdista täikampa huuhtelemalla se ensin lämpimällä vedellä. Kiehauta kampa vedessä kymmenen minuutin ajan. Sen jälkeen pese kampa puhdistusaineella tai saippualla ja huuhtele se uudelleen. Kuivaa kampa ennen uudelleenkäyttöä. Muista, että kampa tulee puhdistaa jokaisen käyttökerran jälkeen.

Kamman lisäksi pitää puhdistaa ympäristö, etteivät saivareet jää elämään esimerkiksi lattialle, sekä vuodevaatteet ja vaatteet. 

Täiden tarttumisen estämiseksi lapsi ei saa mennä kouluun/päiväkotiin, jos hänellä on eläviä päätäitä. Lapsi voi palata kouluun/päiväkotiin heti, kun hän on saanut ensimmäisen täihoidon.

 

Täiden häätö vaatteista

Ilman ravintoa täit kuolevat parissa päivässä, mutta saivare voi selvitä yli viikonkin esimerkiksi tyynyliinassa ja kuoriutua sen jälkeen. Puhdistamiseen voi käyttää kiehuvaa vettä, tai vaatteet ja muut altistuneet tavarat voi pakastaa vähintään 24 tunnin ajan.

Täiden häätössä myös sauna voi olla yllättävä apuri, koska täit ja saivareet eivät kestä kuumuutta. Esimerkiksi lasten lelut ja hiusharjat, jotka ovat joutuneet täiden kanssa kosketuksiin, voivat hyötyä 80-asteisesta saunasta. Tämä on yksi tehokas tapa häätää täit näistä esineistä.

Vaikka sauna onkin ihana paikka rentoutua, se ei välttämättä ole paras paikka täiden häätöön päänahasta. Saunan kuumuus voi olla haitallista ihmiselle, jos siellä ollaan liian pitkään tai liian korkeassa lämpötilassa. Nyrkkisääntönä kannattaakin pitää, että saunaa ja pakastinta voi käyttää täiden tappamisesta vaatteista ja tavaroista, kun taas päähän tulisi käyttää tiheäpiikkistä täikampaa sekä täishampoota.

 

Täiden ehkäisy

Valikoimaamme kuuluu myös tuotteita, joilla voi ehkäistä täitartuntaa. Esimerkiksi Bevitamedin ennaltaehkäisevä täishampoo ja Linicin Prevent -suihke ovat tuotteita, joita voidaan käyttää täitartunnan ehkäisemiseen. Nämä tuotteet ovat erityisen hyödyllisiä tilanteissa, joissa esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa on meneillään täitartunta.

On myös tärkeää muistaa, että täitartunnan ehkäisy ei ole vain tuotteiden käyttöä. Täit tarttuvat ihmisestä toiseen hiusten lähikontaktissa, tai ne voivat kulkeutua esimerkiksi yhteisessä käytössä olevien päähineiden, hiusharjojen tai hiuslenkkien kautta. Tämän vuoksi on tärkeää pitää huolta myös henkilökohtaisesta hygieniasta ja välttää lähikontaktia henkilöiden kanssa, joilla on täitartunta.