Peräpukamat

Aseta nousevaan järjestykseen
Aseta nousevaan järjestykseen

Peräpukamat

Oireileeko peräaukkosi kutinalla, verenvuodolla tai ulostamisen ongelmina? Kyseessä voi olla varsin yleinen, joskin kiusallinen peräpukamavaiva. Ei hätää, apua löytyy! 

Peräpukamat eivät ole vaarallisia, mutta voivat akuutissa vaiheessa olla kivuliaita ja häiritä elämää. Siksi niiden syntymistä kannattaa pyrkiä ennaltaehkäisemään, jo ilmestyneitä pukamia hoitaa, ja tarvittaessa käydä lääkärissä.

Olo-apteekin valikoimasta löydät itsehoitolääkkeet ja muut tuotteet kutinan helpottamiseen, peräpukamien haavaumien hoitoon sekä mm. peräaukon suojaukseen tarkoitetut voiteet.

Lue ohjeita peräpukamien hoitoon

Mitä ovat peräpukamat ja mistä ne johtuvat?

Peräpukama on peräaukon seudun limakalvon alueen laajentunut laskimo, joka on pullistunut pukamiksi paineen vaikutuksesta. Paineen taustalla voi olla esimerkiksi raskaus tai synnytys, ummetus tai voimakasta ponnistelua vaativa urheilu. 

Myös perimä, vähäkuituinen ruokavalio, stressi, ylipaino ja runsas istuminen vaikuttavat riskiin saada pukamia.

Peräpukamat voivat olla peräaukon sisä- tai ulkopuolella. Ulkopuolelle tulevat pukamat voivat tuntua vessassa käydessä pyyhkimisen yhteydessä, ja ne on myös mahdollista nähdä peilin avulla. Sisäiset peräpukamat ovat näkymättömissä, mutta tyypilliset oireet voivat saada epäilemään niitä. 

Sisäinen peräpukama on peräsuolen loppuosassa, ja se voi tuntua pehmeänä pullistumana peräaukon sisäpuolella. Sisäinen pukama ei välttämättä aiheuta lainkaan oireita. Joskus merkkinä voi olla satunnainen verenvuoto ulostaessa. 

Jos sinulla on ulkoinen peräpukama, hoitoa voi kokeilla myös kotona työntämällä pukaman varovasti peräsuolen sisälle.  

Peräpukamat voivat olla hyvinkin häiritseviä ja kivuliaasti oireilevia, mutta onneksi ne ovat kuitenkin hyvänlaatuisia ja hoidettavissa. Pukamien riskiä voi vähentää 

  • syömällä terveellistä, kuitupitoista ravintoa, joka ehkäisee ummetusta
  • juomalla runsaasti vettä
  • välttämällä ylipainoa tai
  • välttämällä kovaa ponnistelua wc-käynnillä  

Tärkeää on myös pidättämisen välttäminen. Käy vessassa silloin, kun ulostaminen tuntuu tarpeelliselta. Älä pidättele turhaan. Älä kuitenkaan vietä wc-pöntöllä aikaa tarpeettomasti, vaan minimoi pöntöllä vietetty aika. Jos pukamat eivät aiheuta oireita, niitä ei tarvitse hoitaa, vaan riittää että huolehtii terveellisistä elintavoista, jotka ehkäisevät pukamien uusiutumista, tai vaivan hankaloitumista.  

Peräpukamat oireet 

Niin sisäisten kuin ulkoisten pukamien tyypillisimpiä oireita ovat 

    • kirkas verenvuoto ulostaessa ja 
    • pukamakudoksen työntyminen esiin 

Lisäksi pukamat voivat oireilla 

    • kutinana
    • ärsytyksen tunteena 
    • ulostamiskipuina ja 
    • haavaumina 

Pyyhkiessä paperiin jäävä veri on usein peräisin pukamista, mutta mikäli verenvuoto on täysin uusi oire, yleiskunto on heikko tai ulostaminen on erityisen kivuliasta, suosittelemme lääkärikäyntiä  muiden syiden poissulkemiseksi ennen pukamien itsehoidon aloittamista. 

Vuotavat peräpukamat 

Peräpukamaoireet ovat varsin yleisiä: niitä esiintyy keskimäärin joka toiselle ihmiselle jossakin elämän vaiheessa. Pukamat paranevat usein myös itsekseen, mutta kerran ilmestyttyään ne myös uusiutuvat helposti. 

Jos pukamat ovat kipeitä ja vuotavat verta ja verenvuoto on runsasta, tai eivät parane itsehoidolla, kannattaa käydä lääkärissä. Yleisin hoitokeino on kumilenkkihoito, eli peräpukamien hirttäminen. Toimenpidettä on nopea ja yleensä lähes kivuton, ja samalla voidaan hoitaa useampi pukama. Kumilenkkihoidossa peräpukaman juureen laitetaan tiukka kumilenkki, jonka ansiosta pukama menee muutaman päivän sisällä kuolioon.

Peräpukama itsehoito

Mikäli pukamat ovat oireettomia tai vähäoireisia, ne eivät välttämättä vaadi hoitoa sillä ne paranevat usein itsestäänkin. Jos pukamat kuitenkin oireilevat tai vaivaavat, auttavat lääkevoiteet oireisiin. 

Peräpukamavoide ilman reseptiä

Lääkevoiteet lievittävät tulehdusoireita, kipua ja kutinaa. Huomioithan, että peräpukamavoiteet lievittävät oireita, mutta eivät poista vaivan syytä. Voiteita voi käyttää yhtäjaksoisesti muutamia viikkoja. Peräpukamien uusiutumisen välttämiseksi on hyvä kiinnittää huomioita elintapoihin ja ruokavalioon.

Lisäksi peräaukon oireiden rauhoittamiseen on saatavilla lääkkeettömiä voiteita ja peräpuikkoja, kuten 

Lääkkeettömät voiteet, geelit ja peräpuikot tuovat helpotusta oireisiin suojaamalla ihoa tehden sen joustavaksi. Lisäksi liukastavat geelit helpottavat ulostamista. Käytä itsehoitotuotteita aina puhtaalle iholle peseytymisen jälkeen. 

Peräpukamageeliä tai -voidetta käytetään yleensä peräaukon pesun jälkeen joko tarvittaessa tai kahdesti päivässä, kunnes oireet rauhoittuvat. Tuotteen säännöllinen käyttö parantaa hoitotuloksia. Myös monille tuttu voide voi auttaa tässä vaivassa: Bepanthen peräpukamat.  

Mikäli itsehoitovalmisteet eivät tarjoa riittävää apua, voi lääkäri tarjota lisäapua pukamien hoitamiseen. Pukamia voidaan poistaa polikliinisesti kumilenkkihoidolla sekä hankalissa pukamaongelmissa tarvittaessa harvemmin käytettävällä leikkaushoidolla.

Paras keino pukamine ehkäisemiseen on huolehtia suolen säännöllisestä toiminnasta syömällä runsaasti kuituja ja liikkumalla. Kuituja saa reippaasti kasviksista, hedelmistä, marjoista ja täysjyväviljasta. Tarvittaessa voi käyttää apteekista saatavaa kuitulisää. 

Kun vatsa toimii normaalisti, ja arki on aktiivista ei pukamia synny helposti. Ylipainoa ja liiallista istumista kannattaa myös välttää.

 

Peräpukamat ja raskaus

Peräpukama on yleinen myös raskauden aikana, ja erityisesti synnytyksen jälkeen. Raskauden aikana kasvava kohtu luo painetta vatsan alueen suuriin verisuoniin. Paine heikentää verenkiertoa, ja voi aiheuttaa turvotusta. 

Raskaushormonit edistävät lihaksiston veltostumista myös peräaukon seudulla. Näiden muutosten seurauksena peräsuolen valtimoiden paine kasvaa, altistaen pukamille. 

Vaikka raskausajan säästyisi ilman peräpukamia, voivat ne ilmestyä synnytyksen jälkeen. Synnytyksen ponnistusvaiheessa peräaukon laskimoihin syntyvä paine saa laskimokudoksen venymään. 

Tärkein hoito on ummetuksen ennaltaehkäisy, jota voi vähentää kuitupitoisella ruokavaliolla. ummetusta ehkäiseviä lääkevalmisteita voi käyttää myös raskauden aikana. Peräpukamien hoitoon käytettäviä itsehoitotuotteita voi käyttää raskauden ja imetyksen aikana tilapäisesti. 

Kaikilla pukamista kärsivillä hygieniasta huolehtiminen on tärkeää. Puhtaudesta huolehtimalla voi välttyä polttelulta ja kutinalta.