Peräpukamat

Aseta nousevaan järjestykseen
Aseta nousevaan järjestykseen

Peräpukamat

Oireileeko peräaukkosi kutinalla, verenvuodolla ja ulostamispulmina? Kyseessä voi olla yleinen, joskin kiusallinen peräpukamavaiva. Alla opit lisää siitä, mitä pukamat ovat, miksi niitä syntyy, miten niitä voi ehkäistä, miten voit tunnistaa pukamat ja miten pukamia hoidetaan.

Mitä ovat peräpukamat ja mistä ne johtuvat?

Peräpukamat ovat peräaukon seudun limakalvossa olevia laajentuneita laskimoita, jotka ovat pullistuneet pukamiksi paineen vaikutuksesta. Paineen taustalla voi olla esimerkiksi synnytys, ummetus tai voimakasta ponnistelua vaativa urheilu. Myös perimä, ruokavalio, stressi, ylipaino ja istuminen vaikuttavat riskiin saada pukamia.

Peräpukamat voivat olla hyvinkin häiritseviä ja kivuliaasti oireilevia, mutta onneksi ne ovat kuitenkin hyvänlaatuisia ja hoidettavissa olevia. Pukamien saamisen riskiä voi vähentää syömällä terveellistä, kuitupitoista ravintoa ja juomalla runsaasti vettä, myös ylipainon ja rajun ponnistelun välttäminen pienentävät riskiä saada pukamia.

Miten peräpukamat oireilevat ja miten ne voi tunnistaa

Peräpukamat voivat olla peräaukon sisä- tai ulkopuolella. Ulkopuolelle tulevat pukamat voivat tuntua vessassa käydessä pyyhkimisen yhteydessä ja ne on myös mahdollista nähdä peilin avulla. Sisäisiä pukamia et pysty näkemään tai tuntemaan, mutta tyypilliset oireet voivat saada sinut epäilemään niitä. 

Niin sisäisten kuin ulkoistenkin pukamien tyypillisiä oireita ovat kutina, ärsytys, ulostamiskivut, haavaumat ja verenvuoto. Pyyhkiessä paperiin jäävä veri on usein peräisin pukamista, mutta mikäli verenvuoto on sinulle täysin uutta, yleistilasi on heikko tai ulostaminen on erityisen kivuliasta, suosittelemme lääkärin konsultaatiota muiden syiden poissulkemiseksi ennen pukamien itsehoidon kokeilemista.

Kuinka peräpukamia hoidetaan?

Mikäli pukamat ovat oireettomia tai vähäoireisia, ne eivät välttämättä vaadi hoitoa sillä ne paranevat usein itsestäänkin. Jos pukamat kuitenkin oireilevat tai vaivaavat sinua, suosittelemme kokeilemaan valikoimastamme löytyviä itsehoitogeelejä ja -voiteita peräpukamien hoitoon. 

Itsehoitotuotteet rauhoittavat peräaukkoa ja lieventävät pukamien aiheuttamia oireita, kuten kutinaa ja ärsytystä. Lisäksi osa tuotteista ennaltaehkäisee uusien pukamien muodostumista. Peräpukamageeliä tai -voidetta käytetään yleensä peräaukon pesun jälkeen joko tarvittaessa tai kahdesti päivässä, kunnes oireet rauhoittuvat. Tuotteen säännöllinen käyttö parantaa hoitotuloksia. Ohjeistamme tarvittaessa tuotteiden käyttöön.

Mikäli itsehoitovalmisteet eivät tarjoa riittävää apua peräpukamiisi, voi lääkäri tarjota sinulle lisäapua pukamien hoitamiseen. Pukamia voidaan poistaa polikliinisesti näppärällä kumilenkkihoidolla sekä hankalissa pukamaongelmissa tarvittaessa harvemmin käytettävällä leikkaushoidolla.