Tukkoinen tai kuiva nenä

Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu

1-24 / 56

Tilaamasi tuotteet

 1. A-Vita Hydra+ Nenäsuihke
  Arvio:
  87%
  13,50 €
 2. Humidose Nenän kostutusliuos 50 ml
  Arvio:
  87%
  8,40 €
 3. Nasolin A-Vitamin 10 ml nenäsuihke
  Arvio:
  100%
  8,10 €
 4. A-Vita Plus Nenäsuihke
  Arvio:
  95%
  12,10 €
 5. Auvoin hoitava a-vitamiini nenäsuihke 20 ml
  Arvio:
  100%
  11,70 €
 6. Naso Seesamiöljy Ratiopharm 10 ml nenäsumute
  Arvio:
  80%
  8,40 €
 7. Nasolin A-Vitamin timjami-eukalyptus 10 ml nenäsumute
  Arvio:
  93%
  8,10 €
 8. OTRIVIN MENTHOL SÄILYTYSAINEETON 1 mg/ml 10 ml nenäsumute, liuos Freepod-pumppu
  8,54 € 8,99 €
 9. Physiomer Baby Mist 115 ml
  Arvio:
  87%
  13,20 €
 10. APTEEKKI Hoitava nenäsumute Dekspantenoli 25 ml
  Arvio:
  80%
  8,40 €
 11. Naso Nacl Ratiopharm 20x2ml nenä-/silmätipat
  9,60 €
 12. Physiomer Menthol 20 ml
  Arvio:
  96%
  8,70 €
 13. Nasolin kosteuttava nenäsuihke 20 ml
  Arvio:
  100%
  8,60 €
 14. Naso Fresh Seesamiöljy Ratiopharm 10 ml nenäsuihke
  Arvio:
  80%
  8,40 €
 15. OTRIVIN SÄILYTYSAINEETON 1 mg/ml 10 ml nenäsumute, liuos Freepod-pumppu
  6,64 € 6,99 €
 16. A-Vita Plus Nenätipat
  Arvio:
  100%
  11,30 €
 17. NASO-RATIOPHARM 1 mg/ml 10 ml nenäsumute, liuos
  6,16 € 6,48 €
 18. APTEEKKI Hoitava nenäsuihke 10 ml
  Arvio:
  90%
  7,80 €
 19. A-Vita Plus Nenävoide
  Arvio:
  90%
  11,30 €
 20. Nasolin A-Vitamin sitruuna-mentoli 10 ml nenäsumute
  Arvio:
  100%
  8,10 €
 21. Nenä suola 20x2,79 g
  4,60 €
 22. Otrivin Natural Aloe Vera 50 ml nenäsumute
  Arvio:
  60%
  7,50 €
 23. APTEEKKI Hoitava nenäsuihke piparminttu 10 ml
  Arvio:
  80%
  7,80 €
 24. NASO-RATIOPHARM 0,5 mg/ml 10 ml nenäsumute, liuos
  6,16 € 6,48 €
Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu

1-24 / 56

Tilaamasi tuotteet

Nenän hoito

Tukkoinen tai kuiva nenä saattaa tuntua pieneltä vaivalta, mutta se voi tuoda suurenkin haitan arkielämään. Onneksi apteekista saa siis apua jos minkälaiseen nenävaivaan!

Hengittäessämme nenän tehtävä on huolehtia, ettei hengitysilman hiukkaset, pieneliöt ja muut epäpuhtaudet pääse keuhkoihin asti. Nenässä olevat limakalvot säätelevät ilmavirtaa vaihtelemalla vuoron perään turpeutumista, minkä takia toinen sierain saattaa välillä tuntua tukkoisemmalta kuin toinen; tämä on täysin normaalia nenän käytöstä. Olo-apteekin valikoimassa on kattavasti lääkkeettömiä nenäsuihkeita ja itsehoitolääkkeitä nenän tukkoisuuden hoitoon.

Mistä johtuu tukkoinen nenä?

Epänormaalia sen sijaan on jatkuvasti tukkoinen nenä. Tukkoisuuteen voi olla muutamakin eri syy. Yleisimpiä näistä ovat kausiflunssat sekä allergiaoireet ja niihin liittyvä allerginen nuha (katso myös Tuotteet > Allergian hoito), sekä nenän polyypit, jotka ovat nenän limakalvon liikakasvamia. Polyypit eivät itsessään ole haitallisia, eivätkä myöskään muutu pahanlaatuisiksi, mutta saattavat tukkia nenän jopa kokonaan. Jos epäilet polyyppeja, kannattaa asia varmistaa lääkäriltä, sillä polyyppien hoitaminen on usein pitkäaikainen prosessi.

Nenän tukkoisuutta voi aiheuttaa myös muun muassa nenän rakenneviat, kuten vino väliseinä, mistä koituu jatkuva yksipuolinen tukkoisuus. Myös pakkasen aiheuttama nenän limakalvojen kuivuus voi ilmetä tukkoisuuden tunteena, ja tupakoitsija saattaa kärsiä tukkoisesta nenästä, jos tupakansavu ärsyttää nenän limakalvoja tarpeeksi. Jotkut verenpainelääkkeet ja psyykelääkkeet aiheuttavat nenän limakalvojen supistusta pitkäaikaisen käytön yhteydessä, mikä johtaa tukkoisuuteen. Pitkällinen poskiontelotulehdus voi myös aiheuttaa nenän tukkoisuutta, ja etenkin lapsilla myös suurentunut kitarisa.

Tukkoisen nenän hoito

Tukkoista nenää hoidettaessa täytyy olla selvillä siitä, mistä juuri tämä kyseinen tukkoisuus johtuu. Vihjeitä asiaan saa usein muun muassa siitä, milloin tukkoisuus alkoi (alkoiko juuri siitepölyaika?) tai miten se käyttäytyy esimerkiksi sisä- ja ulkoilmassa. Jos vaikuttaa siltä, että tukkoisuutta aiheuttaa jokin ympäristötekijä, kannattaa aina ensin pyrkiä lieventämään sen vaikutuksia, jos vain mahdollista. Jos kyseessä on esimerkiksi pakkanen, nenän edessä pidettävä huivi voi auttaa. Jos ympäristön muuttaminen ei kuitenkaan ole mahdollista, tai jos se ei auta, seuraava askel on lääkehoito.

Useissa tapauksissa — jos kyseessä on esimerkiksi kausiflunssa, poskiontelontulehdus, tai vastaava — tukkoisuutta voi hoitaa nenäsumutteilla, joita saa apteekista ilman reseptiä. Varsinkin ennen pitkäaikaista käyttöä kannattaa kuitenkin keskustella farmaseutin kanssa. Allergian takia vuotavaa nenää varten on erikseen tarkoitettuja nenäsumutteita (ks. Tuotteet > Allergian hoito > Nenäsumutteet), mutta varsinkin lievemmissä tapauksissa suun kautta otettava antihistamiini riittää kaikkiin allergiaoireisiin kerralla.

Miksi nenä on kuiva?

Kuiva ja tukkoinen nenä kulkevat joskus käsi kädessä, mutta kuivan nenän oireita voi olla myös esimerkiksi karsta ja nenäverenvuodot. Kuivan nenän oireet johtuvat siitä, etteivät nenän limakalvot muodosta tarpeeksi limaa. Yleisimmät syylliset ovat pakkanen, ja liian kuiva sisäilma, minkä aiheuttaa keskuslämmitys tai ilmastointi. Myös esimerkiksi lentokoneen sisäilma on usein kuivaa, ja saatat huomata kuivan nenän oireita pitkän lentomatkan jälkeen.

Kuiva nenä voi sattua myös, jos käyttää liikaa tai liian kauan allergian tai muun tukkoisuuden hoitamiseen tarkoitettuja nenäsumutteita. Nenän limakalvojen kuivuminen voi olla myös uniapnean oire, merkki kehon hormonaalisista muutoksista, tai tupakansavusta johtuvaa.

Jos nenä pääsee kuivumaan tarpeeksi, limakalvot saattavat haljeta tai hajota. Tämänlainen vaurio altistaa nenän erilaisille tulehduksille, minkä takia kuivan nenän hoito on todella tärkeää.

Kuivan nenän hoito

Kuivaa nenää hoidetaan enimmäkseen kostuttavilla A-vitamiinilla, jota on saatavilla sumutteina, tippoina, ja voiteena. Nenää kannattaa kosteuttaa jo ennaltaehkäisevästi varsinkin syksyn partaalla, kun sisäilma alkaa kuivua ja pakkaset lähenevät. A-vitamiinivalmisteiden pitkäaikainen käyttö on täysin turvallista, ja voi suojata monelta myöhemmältä haitalta.