Ferritiinistä on tullut monelle terveysaiheita seuraavalle tuttu termi, joka vilahtelee terveysuutisissa ja keskusteluissa. Jos olo on vetämätön ja väsynyt pitkän aikaa, ja samanaikaisesti ilmaantuu muita toistuvia merkkejä siitä ettei kroppa tai pää ole täydessä iskussa, osaa moni jo pohtia olisiko syytä tutkia ferritiini. 

 

Ferritiini on rautainen juttu. Se nimittäin kertoo elimistömme varastoraudan tilanteen. Toinen raudansaannin mittari hemoglobiini voi pysytellä viitearvoissa, vaikka raudansaanti olisi niukkaa. Viitearvoissa oleva hemoglobiini ei sulje pois raudanpuutetta, vaan tarkempi kokonaiskuva saadaan, kun tiedossa on myös ferritiinin taso. 


Mitä ovat alhaisen ferritiinin oireet? 

Ferritiini kertoo varastotilanteen eli sen onko kropalla mistä ammentaa. Varastojen huvetessa saattaa syy väsymykseen, hiustenlähtöön, hengästymiseen tai muuhun ikävään tuntemukseen löytyä siitä, että rautavarastot on käytetty loppuun, ja ne hupenevat kiivaammin kuin uutta tankataan.   

 

Ferritiinin viitearvot naisilla ja miehillä 

Mittaustulos ilmoitetaan mikrogrammoina litrassa, merkinnällä µg/l. Aikuisilla naisilla viitearvo on 15–125 µg/l, ja miehillä 20–195 µg/l. 

 

Raudanpuutteen raja-arvona pidetään kuitenkin mittaustulosta 30 mikrogrammaa litrassa, jos henkilöllä on lisäksi puutokseen viittaavia oireita, tai hän kuuluu riskiryhmään esimerkiksi runsaiden kuukautisten tai raudan imeytymistä heikentävän sairauden vuoksi. 

 

Tee ferritiini kotitesti tai mittaa laboratoriossa 

Laboratoriossa tehty mittaus antaa tarkan arvon mikrogrammoina.

 

Kotona tehtävät ferritiinin pikatestit kertovat, ylittyykö tai alittuuko raudanpuutteen raja-arvo 30 µg/l.  

Testitulos tutkitaan aina verinäytteestä. Kotitestin avulla voit siis päätellä kärsitkö raudanpuutteesta vai et, ja tarkat pitoisuudet selviävät laboratoritutkimuksissa. 

   

Alhainen ferritiini arvo on naisten ja urheilevien vaiva

Alhainen ferritiini on tyypillisesti hedelmällisessä iässä olevilla naisilla, sillä runsaat kuukautiset, synnytykset ja imetys kuluttavat rautavarastoja. Myös intensiivinen urheilu kuluttaa elimistön rautavararastoa.

 

Aktiivisesti urheileva nainen, jolla on samanaikaisesti runsaat kuukautiset, onkin riskiryhmässä, ja raudansaantiin on hyvä kiinnittää huomiota ruokavaliossa sekä täydentää saantia ravintolisällä, jos mittaustulokset osoittavat tason olevan turhan matalalla. 

 

Lisäksi kasvissyöjän ja vegaanin on hyvä kiinnittää asiaan huomiota, sillä kasvikunnan tuotteista saatava rauta imeytyy eläinperäistä rautaa heikommin.   

 

Miksi ja milloin ferritiiniarvo kannattaa tutkia? 

Eikö hemoglobiiniarvo riittäisi kertomaan elimistön rautatilanteesta? Kyllä ja ei. 

 

Hemoglobiini eli verenpuna on rautapitoinen proteiini punasoluissa. Hemoglobiinin avulla happi matkaa keuhkoista kudoksiin ja hiilidioksidi puolestaan keuhkoihin uloshengitykseen. Alhainen hemoglobiinitaso kertoo anemiasta, minkä yleisin syy on raudanpuute. 

 

Ferritiini taas näyttää elimistön varastoraudan tilanteen. Kattavimman kuvan saa, kun tutkii samalla sekä hemoglobiini- että ferritiiniarvot. 

 

Tutkimukseen kannattaa hakeutua, jos tietää kuuluvansa raudanpuutteen riskiryhmään, ja kärsii tyypillisistä oireista, jotka eivät poistu lepäämällä. 

 

Matalan ferritiinin oireita ovat tyypillisesti: 

  • väsymys
  • suorituskyvyn lasku
  • poikkeuksellinen hengästyminen tai 
  • hiustenlähtö. 

 

Ferritiinitason nostaminen: kuinka nopeasti ferritiini nousee?

Pitkäjänteisyys palkitaan! Ferritiinitason nostaminen voi olla hidasta, ja sen saavuttaminen vaatii usein monenlaista toimintaa ja sitoutumista. Raudanpuutteen korjaaminen voi ottaa aikaa, ja tässä artikkelissa käsitellään kuinka nopeasti ferritiini nousee sekä mitä keinoja on käytettävissä ferritiinitason nostamiseksi.

 

Siinä missä elimistön hemoglobiini nousee viikkojen tai kuukausien kuluessa siitä, kun raudansaantia on lisätty, tulee ferritiinitason nousussa varautua pidempään jaksoon. Ferritiini nousee melko hitaasti, noin 6–24 kuukauden aikana.

 

On tärkeää muistaa, että ferritiinin nousunopeus voi vaihdella yksilöllisesti. Joillakin ihmisillä ferritiini nousee nopeammin kuin toisilla, riippuen muun muassa heidän ruokavaliostaan, elämäntavoistaan ja mahdollisista sairauksista tai lääkityksistä, jotka voivat vaikuttaa raudan imeytymiseen.

 

Kaikkein haastavimmissa tapauksissa elimistön rautavarastoja voidaan täydentää myös terveydenhuollossa suoneen rautainfuusiossa. Ensisijainen keino on aina ensin petrata raudansaantia ravitsemuksessa, ja täydentää sitä apteekin ravintolisillä.  

Mikä nostaa ferritiiniä? 

Ferritiiniä nostavat rautapitoiset ruoat, jotka nautitaan mieluiten eri aikaan kuin maitotuotteet, kahvi ja tee.

 

Kofeiini ja kalsium vähentävät raudan imeytymistä, ja siksi ne kannattaa nauttia eri aikaan rautaruokien kanssa. C-vitamiini sen sijaan parantaa raudan imeytymistä, ja auttaa näin saamaan ravinnon tai ravintolisän sisältämästä raudasta parhaan hyödyn.  

 

Kaikki ruoasta saatava rauta ei imeydy, mutta imeytyminen on tehokkaampaa silloin, kun rautaa on elimistössä vähän.   

 

Sekasyöjän ruokavaliossa parhaita raudan lähteitä ovat punainen liha ja sisäelimet sekä veriruoat. Maksa ja veriohukaiset ovat parhaimmistoa. Eläinperäisten ruokien rauta myös imeytyy hyvin. 

Kasvissyöjän tai vegaanin tärkeitä raudanlähteitä ovat mm. täysjyväviljat, erityisesti ruis, sekä palkokasvit kuten pavut ja linssit. Muista myös siemenet ja pinaatti.  Kun yhdistää aterialle C-vitamiinipitoisia kasviksi, marjoja tai hedelmiä, imeytyy myös rauta paremmin.

 

Raudan imeytymistä voivat häiritä mm. kofeiini- ja kalsiumpitoiset ruuat, joten rautalisä kannattaa napata eri aikaan kuin lasi maitoa tai kuppi kahvia.  

 

Aina se kuuluisa pinaatti tai muut hyvät ruokavalinnat ei kuitenkaan riitä, vaan alakantissa olevaa raudansaatia pitää täydentää purkista. Rauta- ja ferritiinitasot nousevat samoilla valmisteilla, apteekista saatavilla rautalisillä. 

 

Olo-apteekin suosituimpia tuotteita ferritiinin nostoon ovat: 

 

Kun löytää itselleen parhaiten sopivan valmisteen, on tietysti tärkeää muistaa vielä ottaa ravintolisä päivittäin. Rutiinit helpottavat muistamista. Tsemppiä ja pitkäjänteisyyttä ferritiinin nostoon! Tutustu valikoimaan, ja tilaa rautavalmiste kerralla edullisemmin reilun kokoisessa kampanjapakkauksessa.

 

Usein kysytyt kysymykset ferritiinistä

Usein kysytyt kysymykset ferritiinistä