
Paha haju alapäässä? Tunnista hiivatulehdus ja bakteerivaginoosi
Helmikuu 17, 2025Jokaisella on omanlaisensa tuoksu alapäässä. Tästä huolimatta terve tuoksu on mieto, eikä juurikaan haise miltään. Paha haju alapäässä kertoo yleensä hiivatulehduksesta tai bakteerivaginoosista, mutta kyse voi olla muustakin. Seuraavaksi kerromme vinkit näiden yleisten vaivojen tunnistamiseen ja hoitamiseen, jotta voit päästä eroon ikävästä hajusta.
Paha haju alapäässä
Yleisesti ottaen intiimialueen luonnollinen haju on mieto. Hajun ei pitäisi herättää huomiota tai aiheuttaa huolta. Paha haju alapäässä voi kertoa esimerkiksi bakteerivaginoosista, hiivatulehduksesta, hormonaalisista muutoksista tai sukupuolitaudeista.
Bakteerivaginoosi
Intiimialueen hyvät bakteerit auttavat pitämään alueen pH-tasapainon oikealla tasolla, mikä puolestaan ehkäisee haitallisten mikrobien kasvua.
Naisilla suurin osa intiimialueen terveellisestä bakteerikannasta koostuu Lactobacillus-bakteereista. Nämä bakteerit tuottavat maitohappoa, joka pitää emättimen pH-arvon happamana (noin 3,8–4,5). Happamuus auttaa estämään haitallisten bakteerien ja hiivojen kasvua.
Joskus intiimialueen bakteeritasapaino saattaa häiriintyä, mikä voi
aiheuttaa epämiellyttävää hajua. Esimerkiksi bakteerivaginoosi on yleinen bakteerien epätasapainon aiheuttama tulehdus, joka voi tuoda mukanaan voimakkaan hajun.
Hiivatulehdus
Hiivatulehdus voi aiheuttaa epämiellyttävää hajua, vaikka sen tunnusomaisena oireena onkin usein kutina ja paksu vuoto. Hiivatulehdus on erityisen yleinen antibioottikuurien, stressin tai hormonaalisten muutosten yhteydessä. Hiivatulehduksen asianmukainen hoito on tärkeää, sillä hoitamattomana se voi levitä muualle kehoon.
Hormonaaliset muutokset
Kuukautiskierron eri vaiheissa, raskauden aikana tai vaihdevuosien yhteydessä hormonaaliset muutokset voivat muuttaa intiimialueen hajua.
Erityisesti ovulaation aikaan alapään haju voi voimistua. Tämä on normaalia, eikä sitä tarvitse sen erityisemmin hoitaa. Myös kuukautisten aikaan haju voi olla hieman metallinen veren vuoksi, mikä on täysin normaalia.
Sukupuolitaudit
Joskus epämiellyttävä haju on sukupuolitautien merkki. Jos epäilet tätä, kannattaa hakeutua testeihin. Esimerkiksi klamydia ja tippuri voivat aiheuttaa vuotoa, joka saattaa olla hajultaan epämiellyttävää. Monet sukupuolitaudit ovat hoidettavissa, mutta ne voivat edetessään aiheuttaa komplikaatioita, kuten tulehduksia, jos niitä ei hoideta ajoissa.
Tunnista hiivatulehdus
Hiivatulehdus on yleinen vaiva, joka johtuu yleensä Candida albicans -hiivasienen liikakasvusta. Hiivasienen liikakasvu liittyy usein emättimen bakteeritasapainon häiriintymiseen. Hiivatulehduksen tunnistaminen on kuitenkin varsin helppoa.
Hiivatulehduksen oireet
Hiivatulehduksen yleisimpiä oireita ovat kutina, paksu vuoto sekä turvotus ja punoitus. Myös yhdyntäkipuja voi esiintyä. Oireet vaihtelevat yksilöllisesti.
- Kutina ja polttelu: Yksi selkeimmistä hiivatulehduksen oireista on voimakas kutina emättimen alueella ja/tai ulkosynnyttimissä. Polttelu voi tuntua erityisesti virtsatessa tai yhdynnän aikana.
- Paksu, kokkareinen vuoto: Hiivatulehdukseen liittyvä vuoto on usein valkoista, kokkareista ja muistuttaa rakenteeltaan "raejuustoa." Vuoto voi olla runsasta tai vähäistä. Vuodon haju voi olla neutraali tai hieman epämiellyttävä.
- Turvotus ja punoitus: Hiivatulehdus voi aiheuttaa punoitusta ja turvotusta sekä emättimen alueella että ulkosynnyttimissä. Iho voi olla ärtynyt ja arka.
- Kipu tai epämukavuus yhdynnän aikana: Tulehdus voi tehdä yhdynnästä epämukavaa tai kivuliasta, koska emättimen limakalvot ovat ärtyneet.
Mistä hiivatulehdus johtuu?
Hiivatulehdus johtuu hiivasienen liikakasvusta, joka puolestaan viittaa yleensä emättimen bakteeritasapainon häiriintymiseen. Esimerkiksi antibioottikuurit voivat häiritä kehon luonnollista bakteeritasapainoa, mikä altistaa hiivan liikakasvulle.
Lisäksi kuukautiskierron vaihtelut, raskaus tai ehkäisypillerit voivat muuttaa intiimialueen bakteeritasapainoa, joka puolestaan saattaa altistaa hiivasienen liikakasvulle.
Runsaalla sokerin käytöllä on myös yhteys hiivan liikakasvuun. Sokeripitoinen ruokavalio voi lisätä hiivan kasvua. Vähennä ruokavaliostasi pois sokereita ja huomioi myös piilosokerit.
Tiukat vaatteet ja synteettiset materiaalit voivat aiheuttaa ongelmia. Kosteus ja lämpö edistävät hiivasienen kasvua, joten hengittämättömät materiaalit usein lisäävät riskiä.
Hiivatulehduksen hoito
Hiivatulehduksen hoito on tärkeää, jotta tulehdus ei pääse aiheuttamaan komplikaatioita. Hoitamaton hiivatulehdus voi levitä muihin kehon osiin. Olo-apteekin itsehoitolääkkeiden valikoimasta saatavilla olevat hiivalääkkeet, kuten voiteet ja emätinpuikot, usein helpottavat oireita.
Jos oireet eivät helpotu itsehoidolla tai olet epävarma diagnoosista, on hyvä käydä lääkärissä. Samoin jos sinulla on toistuvia hiivatulehduksia, olisi hyvä keskustella asiasta lääkärin kanssa.
Tunnista bakteerivaginoosi
Bakteerivaginoosi (BV) on emättimen bakteeritasapainon häiriö, joka syntyy, kun terveelle emättimelle tyypilliset Lactobacillus-bakteerit vähenevät ja haitallisten bakteerien määrä kasvaa. Bakteerivaginoosi on yleinen vaiva, ja sen oireet eroavat hiivatulehduksesta.
Bakteerivaginoosin oireet
Bakteerivaginoosin tunnusmerkki on yleensä voimakas haju. Myös muutokset vuodossa ja lievä kutina tai kirvely voivat liittyä tähän vaivaan. Oireet vaihtelevat yksilöllisesti.
- Voimakas, kalamainen haju: Bakteerivaginoosille tunnusomainen oire on voimakas, usein kalamaiseksi kuvailtu haju. Haju voi pahentua yhdynnän jälkeen.
- Ohut ja harmahtava vuoto: Vuoto bakteerivaginoosissa on yleensä ohuempaa ja maitomaisempaa kuin hiivatulehduksessa. Se voi olla harmahtavan valkoista ja tavallisesti tasalaatuista, ei kokkareista kuten hiivatulehduksessa.
- Lievä kutina tai kirvely: Kutina ei ole yhtä voimakasta kuin hiivatulehduksessa, mutta jotkut kokevat lievää ärsytystä tai kirvelyä. Bakteerivaginoosi ei kuitenkaan yleensä aiheuta turvotusta tai voimakasta kipua, kuten hiivatulehdus voi tehdä.
Mistä bakteerivaginoosi johtuu?
Bakteerivaginoosi johtuu emättimen bakteerien epätasapainosta. Emättimen tasapainoa ylläpitävät, hyvät bakteerit vähenevät ja haitallisten bakteerien määrä kasvaa.
Esimerkiksi intiimialueen liian usein tapahtuva pesu tai voimakkaiden pesuaineiden käyttö saattaa horjuttaa emättimen luonnollista bakteeritasapainoa. Myös hajustetut pikkuhousunsuojat tai liian pitkään pikkuhousuissa kiinni olleet suojat voivat vaikuttaa emättimen tasapainoon. Huonosti hengittävät alushousut altistavat myös vaivalle.
Käytä vain intiimialueelle tarkoitettuja hygieniatuotteita sen sijaan, että pesisit koko vartalon samalla saippualla. Intiimialueen vesipesu on myös täysin riittävä, mutta jos haluat käyttää pesuainetta, valitse intiimipesuun tarkoitettu, mahdollisimman hellävarainen pesuaine.
Hygieniassa tulee kiinnittää huomiota vain ulkoisiin alueisiin. Emättimen huuhtelu tai peseminen sisältäpäin voi häiritä bakteeritasapainoa ja altistaa bakteerivaginoosille.
Lisäksi usein vaihtuvat seksikumppanit voivat vaikuttaa emättimen bakteeritasapainoon negatiivisesti. Bakteerivaginoosi ei ole sukupuolitauti, mutta sen riski voi kasvaa, jos on useita seksikumppaneita.
Bakteerivaginoosin hoito
Bakteerivaginoosin hoito on tärkeää. Apteekista löydät itsehoitotuotteita ja suun kautta otettavia maitohappobakteerivalmisteita, jotka voivat auttaa oireiden hoidossa. Jos olet epävarma diagnoosista tai oireet ovat voimakkaat, on parasta käydä lääkärissä.
Vaiva voi myös uusiutua oikeasta hoidosta huolimatta. Jos bakteerivaginoosi uusiutuu usein, on hyvä keskustella lääkärin kanssa toistuvien tulehdusten ehkäisemisestä ja elämäntapatekijöiden merkityksestä bakteeritasapainon ylläpidossa.
Pahanhajuinen valkovuoto
Pahanhajuinen valkovuoto on ikävä vaiva, sillä se voi tuoksahtaa nenään jopa housujen läpi. Yleensä voimakkaasti haiseva valkovuoto kertoo bakteerivaginoosista, mutta taustalla voi olla myös hiivatulehdus. Jos pahanhajuinen vuoto on juoksevaa ja haju on kalamainen, kielii se usein bakteerivaginoosista. Kiinnitä huomiota vuodon laatuun: onko se kokkareista, juoksevaa tai väriltään harmahtavaa? Kokkareinen vuoto kertoo yleensä hiivatulehduksesta, kun taas juoksevan ohut, harmahtava vuoto saattaa viestiä bakteerivaginoosista.
Miksi alapää haisee yhdynnän jälkeen?
Joskus epämiellyttävä haju voi liittyä myös esimerkiksi yhdyntään. Emättimellä on oma luonnollinen bakteerikanta ja hieman happamampi pH-arvo. Yhdyntä voi kuitenkin vaikuttaa tähän pH-tasapainoon, varsinkin jos siemennestettä menee emättimeen, koska se on emäksistä. Tämä muutos voi hetkellisesti vaikuttaa bakteerikantaan aiheuttaen normaalista poikkeavaa hajua. Emättimen pH-tasapaino palautuu luonnollisesti, mutta hygieniasta huolehtiminen ennen ja jälkeen yhdynnän voi auttaa ehkäisemään epämiellyttävää hajua.
Vaikka hieman epämiellyttävä haju yhdynnän jälkeen on täysin normaalia, voimakas haju sen sijaan saattaa liittyä bakteerivaginoosiin. Bakteerivaginoosi on emättimen bakteeritasapainon häiriö, joka voi aiheuttaa voimakkaampaa hajua yhdynnän jälkeen.
Näin ylläpidät tervettä tasapainoa
Hiivatulehduksen ja bakteerivaginoosin syntymistä on mahdollista ennaltaehkäistä omilla elintavoilla. Tärkeintä on huolehtia emättimen luonnollisesta bakteeritasapainosta ja välttää tekijöitä, jotka häiritsevät sen herkkää pH-arvoa.
- Vältä liiallista pesua ja voimakkaita pesuaineita. Käytä lempeitä ja hajusteettomia pesuaineita tai pelkkää vettä. Emättimen alue on itsestään puhdistuva, joten liiallinen pesu voi poistaa myös hyödyllisiä bakteereja ja kuivattaa limakalvoja. Vältä pesua emättimen sisäpuolelta.
- Vältä liian tiukkoja vaatteita. Sen sijaan käytä väljempiä housuja ja pyri valitsemaan luonnonmateriaaleja. Vältä synteettisistä materiaaleista valmistettuja alushousuja, jotka voivat aiheuttaa kosteuden ja lämmön hautumista alapäässä.
- Karsi ruokavaliosta ylimääräinen sokeri. Runsas sokerin saanti voi lisätä hiivatulehdusten riskiä, sillä hiiva käyttää sokeria ravinnokseen. Monipuolinen ruokavalio, jossa on runsaasti kuitua, probiootteja ja kasviksia, yleensä tukee emättimen ja suoliston tasapainoa.
- Vältä antibioottien tarpeetonta käyttöä. Antibiootit tuhoavat myös hyödyllisiä bakteereja, ja niiden käyttö voi lisätä riskiä saada hiivatulehdus tai bakteerivaginoosi. Jos antibioottikuuri on välttämätön, voit keskustella lääkärin kanssa mahdollisuudesta käyttää samalla maitohappobakteerivalmistetta.
- Vaihda pikkuhousunsuojat ja tamponit säännöllisesti. Tamponit ja pikkuhousunsuojat voivat luoda kostean ympäristön, joka saattaa lisätä hiivatulehduksen riskiä. Muista vaihtaa ne riittävän usein. Mahdollisuuksien mukaan valitse hajusteettomia tuotteita. Kuukuppi on myös erinomainen vaihtoehto.
Näitä vinkkejä hyödyntämällä voit ennaltaehkäistä emättimen pH-tasapainon häiriintymistä, sillä se on useimmiten pahan hajun taustalla. Muista kääntyä lääkärin puoleen, mikäli oireet eivät poistu itsehoidosta huolimatta tai vaiva uusiutuu jatkuvasti.
Lähde: Duodecim Terveyskirjasto®