Selkä voi kipeytyä suojautuessaan

Selkävaivat voivat yllättää kuin salama kirkkaalta taivaalta. Ortopedian ja liikuntalääketieteen erikoislääkäri Tapio Kallio kertoo selän lihasvammoille olevan tyypillistä, että vaikka vaurioitunut kohta olisi alkujaan pieni, selkä pyrkii suojaamaan vammautunutta aluetta jännittämällä ympäröiviä lihaksia. Tällöin koko selkä saattaa jumiutua, ja jopa sängystä ylös nouseminen voi olla vaikeaa.

Olo-apteekin valikoiman Kylmä-lämpögeelillä ja kipulääkkeillä voidaan alkuvaiheessa hoitaa oiretta ja lieventää selän alueen kipua ja jännitystä niin, että liikkeelle lähtö helpottuu. Hieronnasta ja fysioterapiasta saattaa myös olla apua. 

- Selkälihasten kivuissa suosittiin aiemmin lepuuttamista. Nykyään pyritään niin pian kuin suinkin liikkumaan kevyesti. Pieni liike vilkastuttaa kiristyneiden lihasten aineenvaihduntaa ja nopeuttaa kramppien laukeamista, Kallio sanoo.

Alkuun liikunnaksi riittää vaikkapa 20–30 minuutin kävely kerran tai useammin päivässä. Liikunnan määrää voi lisätä, jos oire alkaa rauhoittua.

Selkäkivuissa saattaa olla kyse myös välilevyn pullistumasta. Silloin kipuun yleensä liittyy kipusäteilyä tai alaraajojen puutumista. Lihasheikkous esimerkiksi varpaille noustessa tai kantapäillä kävellessä voi myös viitata pullistumaan ja sen aiheuttamaan hermopinteeseen. 

Suurin osa välilevyn pullistumista paranee itsestään 6–8 viikossa. Tilanteen varmistamiseksi kannattaa käydä lääkärissä.

- Jos selkäkipuja on usein, voi syynä olla selän toiminnallinen häiriö, esimerkiksi lihasten huono kunto tai vääristynyt lihastasapaino. Selkä tulee silloin tutkia huolella. Selän toiminnan vääristymiin pystytään vaikuttamaan oikealla kuntoutuksella, Kallio vakuuttaa.

Perskindol kylmä-lämpögeeli kodin ja treenikassin perusvarustukseen 

Tapio Kallio kannustaa reilusti hyödyntämään kylmä-lämpögeeliä ensisijaisena itsehoitona arjessa, työssä tai liikuntaharrastuksissa tulleisiin vähemmän kivuliaisiin rasitusvammoihin ja revähdyksiin. 

Ehtona on, että kipeytymän haitat ovat siedettävät, henkilö tuntee itsensä työkykyiseksi ja pystyy liikkumaan kutakuinkin normaalisti. 

- Kylmä-lämpögeelin teho perustuu useaan eri mekanismiin. Geeli itsessään lievittää kivun aistimusta, mutta se auttaa myös vähentämään turvotusta ja laukaisee lihaskireyttä, Kallio selvittää.

Geeli vähentää lihaskipua välittömästi viilentämällä ensin kipukohtaa. Vaikutusta seuraa nopeasti lämmöntunne, joka rentouttaa lihasta, laukaisee lihaskireyttä, parantaa lihaksen aineenvaihduntaa ja tukee paranemista. 

Geeli levittyy ja imeytyy helposti. Rasvattoman koostumuksensa ansiosta se ei myöskään tahraa. Lääkeaineettomassa kylmä-lämpögeelissä vaikutukset ovat lempeämpiä ja siksi myös sivuvaikutusriski on huomattavasti vähäisempi. 

Lääkeaineeton geeli sopii käytettäväksi useita kertoja päivässä ja pitkäaikaiseen käyttöön, aina kun kipu vaatii.

Lääkäriin tulee hakeutua heti, jos oireista on selvästi haittaa tai ne estävät liikuntaharrastuksia tai työntekoa, esimerkiksi jos jalalle varaaminen sattuu tai vammapaikka turpoaa nopeasti tapaturman jälkeen. 

Nyrkkisääntönä on hyvä pitää, että kipujen lievenemistä ei pidä odottaa muutamaa vuorokautta pidempää, jos oireet eivät osoita lievenemisen merkkejä. 

- Lääkeaineeton kylmä-lämpögeeli sopii erityisesti kuntoilijan treenilaukkuun sekä ensihoidoksi ihan kaikille, jotka tarvitsevat akuutisti apua tuki- ja liikuntaelinten ongelmaansa. Kylmä-lämpögeelin tulisi kuulua jokaisen kodin ja treenikassin perusvarustukseen, huomauttaa Tapio Kallio.