Kesän lähestyessä lämmin sää saa meidät ulos nauttimaan auringonpaisteesta ja raikkaasta ilmasta. Samalla kuitenkin lämpimämpi sää merkitsee myös punkkien aktiivisuuden lisääntymistä. Ajankohtainen tieto punkeista onkin tärkeää, jotta punkkitartunnoilta voidaan suojautua ja niihin liittyviä sairauksia välttää.

 

Miksi punkkien torjunta on tärkeää?

Punkit, eli puutiaiset ovat pieniä, hämähäkkieläimiin kuuluvia niveljalkaisia, jotka voivat tartuttaa erilaisia tauteja, kuten borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Siksi onkin tärkeää suojautua punkkeja vastaan, kun liikkuu ulkona, erityisesti metsä- ja heinäalueilla.

 

Borrelioosi

Borrelioosi on bakteerin aiheuttama tauti, joka voi tarttua punkin puremasta. Tauti voi aiheuttaa monenlaisia oireita, kuten kuumetta, nivelkipuja ja ihottumaa. Jos borrelioosia ei hoideta ajoissa, se voi johtaa vakaviin terveysongelmiin.

Vaikka punkkirokote on saatavilla, se ei kuitenkaan suojaa borrelioosilta, joten rokotettujenkin tulisi suojautua punkkien puremilta. Punkkirokote on suositeltava, varsinkin jos oleskelet alueilla, joilla punkit ovat yleisiä, kuten Etelä- ja Keski-Suomessa aina Oulun korkeudelle asti. 

Rokotus on erityisen tärkeä, jos aiot viettää aikaa metsässä, puutarhassa tai muilla ulkoilma-alueilla. Muista kuitenkin, että rokote ei anna sataprosenttista suojaa punkin puremilta. Jos huomaat punkin pureman ihollasi, tarkkaile ihoa ja etsi rengasmaista ihottumaa, joka voi olla merkki borrelioosista. 

Jos ihottumaa esiintyy, hakeudu lääkärin hoitoon välittömästi. Mitä nopeammin borrelioosi havaitaan, sitä helpompi sitä on hoitaa.

 

Puutiaisaivokuume

Puutiaisaivokuume on viruksen aiheuttama tauti, joka voi tarttua punkin puremasta. Tauti voi aiheuttaa vakavia neurologisia oireita, kuten aivokalvontulehdusta ja aivokuumeita. Puutiaisaivokuume on harvinainen, mutta vakava sairaus.

Suomessa suurin riski saada puutiaisaivokuumeen tartunta on rannikkoseuduilla ja suurten vesistöjen läheisyydessä. Esimerkiksi Ahvenanmaalla on kansainvälisesti verrattuna erittäin korkea riski sairastua puutiaisaivokuumeeseen.

 

Puutiaisaivokuumetta esiintyy esimerkiksi seuraavilla alueilla:

 

  • Ahvenanmaalla
  • Turun saaristossa
  • Helsingin, Espoon, Kirkkonummen ja Raaseporin rannikkoseudulla ja saarissa
  • Lohjanjärven ympäristössä
  • Lappeenrannan ja Imatran seudulla

 

Puutiaisaivokuumetta voi myös esiintyä yksittäisinä tapauksina muilla rannikkoalueilla. 

 

Punkkisesonki

Puutiainen on aktiivinen vähintään viiden asteen lämpötilassa. Puutiaiskausi kestää Suomessa tavallisesti jopa helmi-maaliskuusta joulukuuhun. Lämpimämmässä Keski-Euroopassa puutiaiskausi on pidempi.

Ollessaan aktiivisia punkit odottavat kasvillisuuden seassa, esimerkiksi ruohonkorrella 10–20 sentin korkeudella maanpinnasta. Ne lymyävät ruohikossa, kasvimailla,  aluskasvillisuudessa,  pensaissa ja puiden lehdillä ja kiinnittyvät tilaisuuden tullen ohi  kulkevaan eläimeen tai ihmiseen.

 

Punkkien torjunta

Paras keino välttää punkin puremia on suojautua vaatteilla ja säännöllisellä punkkitarkastuksella. Kun oleskelee luonnossa, on suositeltavaa käyttää saappaita, pitkälahkeisia housuja ja pitkähihaista paitaa. Lisäksi sukkien tulisi ulottua housunlahkeiden yli. Vaaleat vaatteet ovat suositeltavia, sillä ne helpottavat punkkien havaitsemista.

Punkkitarkastukset ovat tärkeitä punkkien puremien ehkäisemiseksi. On suositeltavaa tehdä tarkastuksia vähintään kerran päivässä, mutta paljon ulkona liikkuvien tulisi tarkastaa ihoaan jopa pari kertaa päivässä. Ajoissa havaittu punkki pienentää tartuntariskiä huomattavasti. Tarkastuksessa kannattaa käydä läpi käsien ja jalkojen taivekohdat, korvantaustat sekä tunnustella hiuspohja.

Voit tehostaa suojautumista punkkeja vastaan myös käyttämällä punkkeja karkoittavia tuotteita, jotka estävät punkkeja aistimasta kehosta vapautuvaa hiilidioksidia, jota ne käyttävät sopivien kohteiden löytämiseksi. 

Punkin poisto

 

Mikäli havaitset punkin omastasi tai lemmikin iholta, on sen poistaminen oikeaoppisesti tärkeää. Punkkipihdit tai -rauta ovat turvallisimpia työkaluja punkin poistamiseen. Työkaluja käyttämällä tartu punkkia mahdollisimman läheltä ihoa ja vedä se hitaasti ja tasaisesti ulos. 

Liiallista kiertämistä tai puristamista tulee välttää, koska joskus punkin imukärsä voi jäädä ihoon poiston yhteydessä. Imukärsä kuitenkin poistuu itsestään ajan kuluessa, eikä yleensä aiheuta haittaa.

Punkin poistamisen jälkeen ihokohta kannattaa puhdistaa desinfioivalla aineella, jotta ihotulehduksen riski pienenee.

Vanhoja tapoja, kuten punkin upottamista rasvaan, tulee kuitenkin välttää. Punkki saattaa kyllä irrota itsestään, kun se ei saa happea. Suurin riski on kuitenkin siinä, että punkki saattaa oksentaa bakteereita verenkiertoon. 

 

Punkin pureman oireet

Mikäli punkki puree huomaamatta eikä se ole enää ihossa kiinni tarkastuksen yhteydessä, voi puutiaisen puremaa olla vaikeaa havaita tai erottaa muiden hyönteisten pistoista. Kun punkki kiinnittyy iholle, se yleensä myös muodostaa samankaltaisen punoituksen kuin muutkin hyönteisten pistokset. Pureman aiheuttamaa punoitusta voi hoitaa allergialääkkeillä, kuten setiritsiinillä. 

Kun punkki on poistettu, kannattaa ihoaluetta tarkkailla muutaman päivän välein mahdollisten oireiden varalta. Lääkäriin tulee hakeutua, mikäli puremakohdasta leviää rengasmainen tai tasaisesti punoittava ihottuma, joka kasvaa halkaisijaltaan yli 5 cm kokoiseksi. Tällöin kyseessä voidaan epäillä olevan borrelioosi, jota hoidetaan antibiootilla. 

Muita syitä hakeutua lääkäriin on, jos iholle ilmestyy muuten ihottumaa vielä muutaman viikon kuluttua puremasta tai sinulle ilmaantuu muita oireita, kuten kuumetta ja päänsärkyä.

 

Punkki koiralla tai kissalla?

Lemmikkien suojaus punkeilta on yhtä oleellista kuin ihmisilläkin, mikäli ne viettävät paljon aikaa luonnossa. Koirat ja kissat liikkuvat paljon pitkien heinien seassa, joten riskit punkkien tarttumiseen lemmikkeihin ovat korkeat. Sen lisäksi, että lemmikit voivat myös sairastua punkkien levittämiin tauteihin, ne voivat kantaa punkkeja turkissaan ihmisten läheisyyteen esimerkiksi sisätiloihin, joista punkkien siirtyminen ihmiseen on myös mahdollista. 

Lemmikkejä on mahdollista suojata punkeilta esimerkiksi punkkipannoilla tai kehoon levitettävillä liuoksilla. Lemmikkejä kannattaa suojata koko punkkikauden ajan, ja suojauksen lisäksi on kuitenkin tärkeää suorittaa myös lemmikeille säännöllisiä punkkitarkastuksia. 

Jos lemmikkiin on tarttunut punkki, täytyy se poistaa mahdollisimman nopeasti iholta. Lemmikkien punkkien poistoon voi käyttää samoja, apteekista saatavia punkinpoistovälineitä kuin ihmisilläkin. Olo-apteekin valikoimassa on myös kattavasti eläinlääkkeitä punkkien karkottamiseen.

 

Koirien punkkien torjunta

Punkkipanta koiralle on yksinkertainen ja tehokas tapa suojata koiraa punkkien välittämiltä sairauksilta. Panta asetetaan koiran kaulan ympärille, josta se levittää aktiivisia ainesosia koiran turkkiin ja ihoon, jolloin se karkottaa kaikki aineen kanssa kosketuksiin joutuvat punkit pois eläimestä.

Jotta punkkipanta olisi mahdollisimman tehokas, sitä on pidettävä koiran päällä pitkiä aikoja - tämä voi vaihdella yhdestä neljään kuukauteen tuotemerkistä riippuen. 

Sen lisäksi, että punkkipannat pitävät punkit tehokkaasti loitolla, monet niistä ovat myös hajusteettomia ja rasvattomia, joten lemmikkisi ei käytännössä huomaa niitä. Punkkipannat ovat saatavilla eri kokoisina, joten jokaiselle lemmikille löytyy sopiva tuote.

Punkkipantoja on saatavilla luonnollisilla, punkkeja karkottavilla aineilla kuten koirille tarkoitettu Symppis karkotepanta, että punkkeja tappavilla aineilla kuten Seresto -pannat.

 

Liuosmuotoiset karkotteet ovat tehokkaita koiran punkkikarkotteita, joiden aktiivinen ainesosa leviää karkottamaan punkkeja, kun sitä levitetään lemmikin iholle. Suurimman mahdollisen tehokkuuden varmistamiseksi on suositeltavaa levittää liuosta lämpötilojen noustessa keväällä, jolloin punkit tyypillisesti nousevat talviympäristöistään. Ennen kuin karkotusliuos alkaa vaikuttaa, suojaa voidaan tarvittaessa täydentää muilla tuotteilla, kuten Frontline Vet -suihkeella.

 

Paikallisvaleluliuoksia on tarjolla erilaisilla vaikuttavilla aineilla kuten:

 

Punkkituotteet kissoille

Paras tapa suojautua punkkien välittämiltä taudeilta on käyttää punkkien häätöön tarkoitettuja lääkkeitä. Kissan iholle annosteltava paikallisvaleluliuos toimii noin neljän tai 12 viikon ajan ja auttaa torjumaan punkkeja. Paikallisvaleluliuoksia on myös saatavilla monilla vaikuttavilla aineilla, jotka tappavat punkkeja, joten omalle lemmikille sopivan löytämisessä kannattaa konsultoida eläinlääkäriä. Punkkipanta taas on tehokas keino torjua punkkeja useiden kuukausien ajan.

Symppiksen tuotteiden karkottavat ominaisuudet perustuvat luonnollisiin aineisiin, joten niiden käyttö on turvallista. Symppiksen tuotteita kissoille on Symppis karkotepanta sekä Symppis karkoteliuos spot-on.

Punkkialueet

Suomessa punkkeja voi tavata lähes kaikkialla muualla paitsi Lapissa, maan pohjoisimmassa osassa. Eniten punkkeja esiintyy rannikkoalueilla ja saaristoissa, mutta viime vuosina punkit ovat lisääntyneet kaikkialla Suomessa ja Euroopassa. Kasvun uskotaan johtuvan ilmastonmuutoksesta.

Vaikka keskustelua siitä, miten ilmiö tarkalleen ottaen vaikuttaa punkkeihin käydään edelleen, todisteet viittaavat siihen, että sillä on suora vaikutus punkkeihin. 

Tutustu alueen punkkitilanteeseen ennen ulkoilua. Tarkista, onko alueella raportoitu borrelioosia tai puutiaisaivokuumetta. Vältä alueita, joissa on paljon punkkeja, erityisesti keväällä ja alkukesästä. Voit myös seurata alueesi punkkitilannetta kätevästi Punkkilivestä

 

Pidä piha siistinä

Pihan pitäminen siistinä on yksinkertainen mutta tehokas tapa vähentää punkkien mahdollisuuksia viihtyä ympäristössäsi. Ruohon säännöllinen leikkaaminen erityisesti alueilla, joiden tiedetään olevan punkkien suosiossa - on yksi tehokkaimmista keinoista suojella itseäsi ja perhettäsi näiden ötököiden aiheuttamalta harmilta ja vaaroilta.

Lisäksi on tärkeää välttää oksien, lehtien ja muiden roskien kasaamista, sillä ne voivat toimia piilopaikkana uutta isäntää etsiville punkeille. Näiden toimien toteuttaminen vähentää punkkien määrää pihallasi ja vähentää siten riskiä, että sinä, perheesi tai lemmikkisi joutuvat ikävään kohtaamiseen punkkien kanssa.