Onko sinulla koskaan ollut vaikeuksia nukahtaa tai huonolaatuiset yöunet? 

Melatoniini on tunnettu "unen hormonina" ja se on keskeinen osa unen ja valverytmin säätelyä. Unohtamatta sen roolia jet lagin hoidossa tai sen potentiaalia apuna unettomuuden taustalla. 

 

Melatoniinin eritys ja tuotanto kuitenkin vaihtelevat yksilöllisesti ja melatoniinin käyttöön liittyy seikkoja, joita on syytä harkita. Tilapäinen unettomuus, melatoniinin haittavaikutukset, lyhytvaikutteisen ja pitkävaikutteisin melatoniin erot ovat kaikki tärkeitä asioita ottaa huomioon. Nämä ja monet muut aiheet käsitellään tässä artikkelissa. Olo-apteekin valikoimassa on myös kattavasti melatoniinia itsehoitolääkkeinä.

 

Melatoniinin vaikutus univalverytmiin

Melatoniini on hormoni, jota ihmisen aivot tuottavat vastauksena pimeään. Sen tärkein tehtävä on säädellä unen ja valvonnan rytmiä, jota kutsutaan myös univalverytmiksi. 

 

Pimeässä aivot alkavat erittää melatoniinia, mikä tekee sinusta unisen, kun taas valoisa ympäristö vähentää melatoniinin eritystä ja auttaa sinua pysymään virkeänä.

 

Kuinka melatoniini vaikuttaa unen laatuun

Melatoniinilla on merkittävä vaikutus unen laatuun. Se auttaa sinua nukahtamaan nopeammin ja säätelee unijaksoja, mikä tarkoittaa, että se auttaa sinua nukkumaan sikeämmin ja heräämään virkeänä.

 

Melatoniinilla on monia positiivisia vaikutuksia unen laatuun. Se voi auttaa:

  • Lyhentämään nukahtamisaikaa
  • Vähentämään unen katkoksia
  • Parantamaan unen virkistävää vaikutusta

Milloin melatoniini otetaan

Melatoniinin ottamisen ajoitus on tärkeää. Se otetaan yleensä illalla ennen nukkumaanmenoa, koska se vaikuttaa elimistön biologiseen kelloon ja univalverytmiin.

 

Melatoniinin vaikutus riippuu monista tekijöistä, kuten henkilön iästä, unirytmistä, valoaltistuksesta ja yksilöllisestä herkkyydestä. Yleensä melatoniini otetaan noin 30 minuuttia - 2 tuntia ennen nukkumaanmenoa, mutta joillekin voi riittää pienempi tai suurempi aika.

 

Myös melatoniinin annostus on hyvin yksilökohtaista. Yleisimmin suositeltu annos aikuiselle on 0,5-5 milligrammaa päivässä unettomuuden hoitoon. Melatoniinin käyttö kannattaa aloittaa pienellä annoksella ja säätää sitä tarpeen mukaan. Melatoniini ei ole ihmelääke, vaan se tukee luonnollista unirytmiä.

 

Voit myös edistää nukahtamista seuraavin tavoin:

  • Varmista, että makuuhuoneesi on pimeä, hiljainen ja viileä. Nämä olosuhteet auttavat sinua rentoutumaan ja nukahtamaan.
  • Vältä kofeiinia ja alkoholia ennen nukkumaanmenoa. Nämä aineet voivat häiritä unen laatua.
  • Harrasta säännöllistä liikuntaa, mutta vältä liikuntaa liian lähellä nukkumaanmenoa. Liikunta voi auttaa sinua nukahtamaan, mutta se voi myös vaikeuttaa nukahtamista, jos se tehdään liian lähellä nukkumaanmenoa.
  • Vältä kirkkaita valoja, kuten puhelimen, tabletin tai tietokoneen näyttöjä, ainakin tuntia ennen nukkumaanmenoa.

 

Pitkä- vai lyhytvaikutteinen melatoniini?

Melatoniinin vaikutusaika vaihtelee valmisteen käyttötarkoituksesta. Lyhytvaikutteinen melatoniini vaikuttaa nopeasti ja auttaa sinua nukahtamaan, kun taas pitkävaikutteinen melatoniini vapauttaa melatoniinia hitaasti ja auttaa sinua pysymään unessa koko yön. Melatoniinia on saatavilla monessa muodossa, kuten suussa sulavissa tableteissa, kapseleissa ja suihkeissa

 

Lyhytvaikutteinen melatoniini

Lyhytvaikutteinen melatoniini vaikuttaa nopeasti, yleensä noin 30 minuutin kuluttua nauttimisesta. Se on erittäin hyödyllinen, jos kärsii nukahtamisvaikeuksista. Melatoniinia tulisi ottaa mahdollisimman säännöllisin ajoin iltaisin. Lyhytvaikutteinen melatoniini otetaan iästä ja nukkumisajoista riippuen klo 18-23 välillä. 

 

Pitkävaikutteinen melatoniini

Pitkävaikutteinen melatoniini vapauttaa melatoniinia hitaasti ja tasaisesti, mikä auttaa sinua pysymään unessa koko yön. Pitkävaikutteinen melatoniini ei lyhennä nukahtamisaikaa, vaan se auttaa pitämään unen rauhallisena ja tasaisena yön aikana. Se on hyödyllinen, jos yön aikana heräilee usein. Pitkävaikutteinen melatoniini otetaan klo 20-22 välillä. 

 

Melatoniinin käyttö unettomuuden hoidossa

Melatoniinia voidaan käyttää unettomuuden hoidossa. Unettomuuden taustalla olevat mahdolliset syyt voivat olla fyysisiä, psyykkisiä tai elämäntapoihin liittyviä.

 

Unettomuus voi johtua monista tekijöistä, kuten stressistä, ahdistuksesta, lääkkeistä, kofeiinista tai alkoholin käytöstä. Melatoniinin käyttö voi auttaa unettomuuden hoidossa, mutta sen taustalla olevan syyn selvittäminen ja hoitaminen on myös tärkeää.

 

Melatoniini tilapäisen unettomuuden hoitoon

Melatoniinia voi käyttää myös lääkkeenä tilapäisen unettomuuden hoitoon, jos univaikeudet johtuvat esimerkiksi jet lagista tai iän myötä heikentyneestä melatoniinin tuotannosta. 

 

Melatoniini onkin hyvä lisä ottaa mukaan matkalle, jos esimerkiksi matkustaa ulkomaille, joissa aikaero on huomattava. Melatoniinia voi ottaa illalla ensimmäisen matkapäivän jälkeen ja muutaman päivän ajan sen jälkeen, kunnes on sopeutunut uuteen aikavyöhykkeeseen.

 

Jos unettomuus kuitenkin kestää pidempään, on syytä selvittää jos unettomuuden taustalla on muita tekijöitä ennen melatoniinin pitkäaikaista käyttöä.

 

Melatoniinin haittavaikutukset

Vaikka melatoniini on yleensä turvallinen ja tehokas unettomuuden hoidossa, sillä voi olla myös joitakin haittavaikutuksia.

 

Melatoniinin haittavaikutukset ovat yleensä lieviä ja voivat sisältää päänsärkyä, huimausta, pahoinvointia tai väsymystä. Melatoniinin käyttöä ei myöskään suositella raskaana oleville tai imettäville, eikä sitä pidä antaa lapsille ilman lääkärin ohjeita. 

 

Melatoniinin haittavaikutuksia voi välttää aloittamalla pienellä annoksella ja seuraamalla kehon reaktioita. Jos koet haittavaikutuksia, on hyvä keskustella asiasta lääkärin kanssa.

 

Melatoniinin yliannostus

Melatoniinin yliannostus on harvinaista, mutta se voi johtaa monenlaisiin oireisiin, kuten uneliaisuuteen, huimaukseen, päänsärkyyn ja maha-suolikanavan ongelmiin. Se voi myös aiheuttaa sekavuutta ja orientoitumishäiriöitä. 

 

Melatoniinin yliannostus ei kuitenkaan ole hengenvaarallista. Suositeltua annostusta ei kuitenkaan tulisi ylittää, sillä annostuksen ylittäminen ei tuota lisähyötyä melatoniinin vaikutukseen.

Melatoniini FAQ

Melatoniini FAQ