Eikö uni tule? Unettomuus voi olla tilapäistä tai kroonista. Melatoniini on aivoista luontaisesti erittyvä hormoni, joka saa olon tuntumaan väsyneeltä illan hämärtyessä. Melatoniinin käyttö voi auttaa nukahtamisessa, parempilaatuisen unen saavuttamisessa sekä aikaerorasituksen eli jet lagin selättämisessä. Lue apteekkarimme vinkit melatoniinin käyttöön!

Mihin melatoniini auttaa?

Melatoniini eli yöhormoni säätelee kehon sisäistä kelloa eli vuorokausirytmiä. Melatoniini auttaa nukahtamaan nopeammin sekä parantamaan unen laatua. Melatoniini edistää nukahtamista, ylläpitää hyvää unta ja vähentää myös yöheräämisiä. Melatoniinista on usein hyötyä myös silloin, kun nukahtaminen on vaikeaa esimerkiksi aikaeron vuoksi. 

Näin käytät melatoniinia oikein

Jotta melatoniinivalmiste auttaa nukahtamisessa ja nukkumisessa, täytyy sinun tietää muutama seikka sen käytöstä. Jos tuntuu, ettei melatoniini tuo tarvittavaa apua yöllisiin ongelmiin, käy läpi nämä apteekkarin vinkit ja kysy tarvittaessa apua myös lääkäriltäsi.

1. Melatoniinin annostus – vähemmän on enemmän

Melatoniinin oikea annostus voi vaihdella henkilöstä toiseen ja riippuu käytön tarkoituksesta.  Melatoniinin annostus aikuiselle on tavallisesti noin 0,5–5 milligramman välillä. Kokeile alkuun melatoniinia, jonka vahvuus on pienempi – esimerkiksi 1 mg. Mikäli tarvitset enemmän tukea nukahtamiseen, unen laatuun tai aikaeron selättämiseen, voit annostella melatoniinia jopa 5 mg. Vahvuudeltaan 3 ja 5 mg:n melatoniinivalmisteet ovat itsehoitolääkkeitä.

Apteekkarin suositus: Melatoniini Orion 1 mg 100 tabl suussa hajoava tai Melarest Melatoniini Extra Vahva nieltävä 100 tabl 1,9 mg

2. Ota melatoniini oikeaan aikaan

Oleinen kysymys on se, milloin melatoniini otetaan. Ensin on tärkeää tietää, onko käyttämäsi melatoniini lyhytvaikutteinen vai pitkävaikutteinen. Lyhytvaikutteinen melatoniini tulisi ottaa klo 18–23 välisenä aikana, kun taas pitkävaikutteinen melatoniini suositellaan otettavaksi klo 20–22 välillä. Kannattaa ottaa valmiste noin 1–2 tuntia ennen nukkumaanmenoa. 

3. Ole säännöllinen melatoniinin kanssa

Haluamme muistuttaa, että melatoniinin käytön tulisi olla tilapäistä. On kuitenkin tärkeää olla säännöllinen sen suhteen, milloin valmisteen ottaa. Melatoniini säätelee ihmisen vuorokausirytmiä, jonka vuoksi valmiste tulisi aina ottaa samaan kellonaikaan. Jos otit melatoniinin eilen esimerkiksi klo 18, ota valmiste myös tänään klo 18.

4. Valitse pitkä- tai lyhytvaikutteinen melatoniini

Melatoniini voi olla vaikutukseltaan pitkä tai lyhyt. Pitkävaikutteisen melatoniinivalmisteen tunnnistat tuotteen nimestä tai pakkaustiedoista. Kaikessa yksinkertaisuudessaan pitkä- ja lyhytvaikutteisen melatoniinin ero on seuraava:

  • Lyhytvaikutteinen melatoniini vapautuu verenkiertoon nopeammin auttaen nukahtamista.
  • Pitkävaikutteinen melatoniini vapautuu verenkiertoon hitaammin auttaen nukkumista.

Esimerkiksi aikaerorasituksen vuoksi suosittelemme lyhytvaikutteista melatoniinia, joka helpottaa nukahtamista reissun päällä. Katkonaiseen uneen ja yöllisiin heräämisiin avuksi voisi puolestaan olla pitkävaikutteinen melatoniinivalmiste. 

5. Huomioi alkoholin ja lääkkeiden yhteisvaikutus

Melatoniini ja alkoholi ei ole toimiva yhdistelmä nukahtamisen edistämiseksi. Alkoholi voi heikentää melatoniinin vaikutusta. Myöskään melatoniini ja tupakka eivät toimi keskenään. 

Kannattaa huomioida lisäksi joidenkin lääkkeiden vaikutus melatoniinin kanssa. Mikäli käytössäsi on SSRI-mielialalääke fluvoksamiini tai verenohennuslääke varfariini (Marevan), keskustele lääkärisi kanssa melatoniinivalmisteen käytöstä ennen käytön aloittamista.

Melatoniinisuihke, -tabletti vai kenties jauhe?

Melatoniinivalmisteita on paljon erilaisia. Yleisin on tabletti, joista voit valita nieltävän, suussa hajoavan tai purutabletin. Melatoniinisuihke tekee valmisteen ottamisesta helppoa, sillä usein vain yksi suihkaus kielen alle riittää. Kolmantena vaihtoehtona on kuumajuomajauhe. 

Myös makuvaihtoehtoja on olemassa tablettiversioissa, esimerkiksi usein suomalaiseen makuun sopiva salmiakki-lakritsi tai makeampi mansikka.

Melatoniinin yliannostus ja haittavaikutukset

Unettomuus ja muut uniongelmat vaivaavat meistä useimpia jossain kohtaa elämää. Monet suomalaiset käyttävät melatoniinivalmistetta. Ennen melatoniinin käytön aloittamista on kuitenkin hyvä tietää yliannostuksen mahdollisuudesta sekä yleisimmistä haittavaikutuksista. 

Voiko melatoniinista saada yliannostuksen?

Melatoniinia esiintyy ihmiskehossa luonnostaan, jonka vuoksi yliannostuksen riski on pieni. Mikäli otat erityisen suuria määriä melatoniinivalmistetta, saatat kokea yliannostuksen oireita, kuten runsasta uneliaisuutta, päänsärkyä, huimausta tai pahoinvointia. Valmisteen annostusohjetta ei tule ylittää, sillä käyttöohjetta suuremmista melatoniinimääristä ei ole hyötyä.

Melatoniinin haittavaikutukset

Melatoniini on hyvin siedetty lyhytaikaisessa käytössä, eikä sen käytön tulisi koskaan olla pitkäaikaista. Melatoniinin haittavaikutukset johtuvat useimmiten virheellisestä melatoniinin ottamisajasta. Tavallisimpia melatoniinin haittoja ovat päänsärky, huimaus, pahoinvointi ja väsymys. Huomioithan, että melatoniinia ei suositella raskaana oleville tai imettäville. 

Melatoniini aikaerorasituksen lievittämisessä

Aikaerorasitus eli jet lag syntyy matkustaessa nopeasti maapallon aikavyöhykkeiden yli. Perillä kohteessa nukahtaminen saattaa tuntua mahdottomalta, kun kehon sisäinen kello on eri ajassa. Melatoniinivalmiste on fiksu lisä matkatavaroihin, sillä melatoniinin käytöstä on todistetusti saatu apua aikaerosta johtuvien univaikeuksien itsehoidossa.

Aikaerorasituksen lievittämiseksi melatoniinia tulisi käyttää muutamien päivien ajan sinulle sopivalla annostuksella (0,5–5 mg). Aloita pienemmästä annoksesta ja nosta tarvittaessa, ja ajoita melatoniinin ottaminen matkaohteen paikalliseen nukkumaanmenoaikaan. 

Melatoniinin käyttö pähkinänkuoressa

Melatoniinin käyttö on yleisesti hyvin turvallista. Se on suosittu itsehoitovalmiste nukahtamisen nopeuttamiseen ja paremman unen edistämiseen. Yleisimmät melatoniinin haittavaikutukset liittyvät virheisiin valmisteen käytön suhteen. Tärkeintä on ajoittaa melatoniinin otto lähelle nukkumaanmenoaikaa ja huolehtia, että valmiste otetaan säännöllisesti aina samaan kellonaikaan. Kannattaa myös huomioida alkoholin, tupakan ja lääkkeiden yhteisvaikutus.


Kokeile melatoniinivalmistetta, jos:

  • sinulla on nukahtamisvaikeuksia,
  • uni on katkonaista ja heräilet öisin,
  • tai kärsit aikaerorasituksesta (jet lag).

On suositeltavaa aloittaa pienemmästä annoksesta, kuten 0,5 mg tai 1 mg. Tarvittaessa voit nostaa annosta suuremmaksi, mutta lue aina pakkausseloste ennen annoskoon nostamista. Suuremmista melatoniiniannoksista ei ole hyötyä, joten noudata aina suosituksia.

Ota huomioon, että melatoniinin käyttö voi vaikuttaa eri ihmisillä eri tavoin, eikä välttämättä sovi kaikkien lääkkeiden kanssa käytettäväksi. Siksi on suositeltavaa keskustella lääkärin tai terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen melatoniinin käytön aloittamista, erityisesti jos käytössä on muita lääkkeitä tai käyttäjällä on pitkäaikaisia sairauksia tai terveysongelmia.

Lisäksi on tärkeää muistaa, että melatoniinivalmisteiden vahvuudet ja puhtaus voivat vaihdella eri valmistajien ja tuotteiden välillä, joten tuotteen valinnassa ja annostelussa on oltava tarkkana. Siksi melatoniini kannattaakin ostaa aina apteekista.