Kevät on vihdoin täällä! Se tarkoittaa pitkiä päiviä ja lämmintä auringonpaistetta, mutta jos kärsit kausiallergioista, tämä vuodenaika voi tuoda mukanaan myös paljon aivastelua, silmien kutinaa ja nuhaa. Älä kuitenkaan masennu! On olemassa monia tapoja, joilla voit hoitaa allergiasi tehokkaasti ja päästä taas nauttimaan ulkoilmasta. Olo-apteekin valikoimassa on kattavasti itsehoitolääkkeitä allergian hoitoon.

 

Lukemalla tämän kirjoituksen löydät vinkkejä siihen, miten hallita ja hoitaa allergiaa korkean siitepölypitoisuuden kuukausina, jotta voit taas päästä ulos ja nauttia ulkoilmasta - oireettomana. Katso myös siitepölytiedotteemme!

 

Mistä siitepölyallergia johtuu?

Siitepölyallergian aiheuttajat ovat erittäin yksilöllisiä. Joillakin vain tietyt kasvit tai puut aiheuttavat allergian oireita, toiset taas voivat olla allergisia lähes jokaiselle. Allergiat ovat Suomessa kuitenkin yleisiä - lähes miljoona suomalaista kärsii jonkin asteen siitepölyallergiasta, ja kaikista yleisin aiheuttaja on koivun siitepöly. 

Pääasiallisesti siitepöly aiheuttaa kausiluonteisen allergisen nuhan, tosin joskus oireita voivat myös olla yskä tai hengenahdistus. Jos allergista nuhaa esiintyy vuoden ympäri, silloin sen aiheuttajana on tyypillisesti lemmikkieläin. 

 

Siitepölyallergian oireet

Monilla ihmisillä on taipumus kärsiä kausiluonteisista allergioista, jotka tunnetaan myös nimellä allerginen nuha. Se voi olla uskomattoman epämiellyttävä ja ärsyttävä tila, jota pahentaa se, että sen oireet ovat niin tuttuja ja tunnistettavia. Allerginen nuha aiheuttaa tyypillisesti seuraavia oireita:

 

  • silmien punoitus, vuoto ja kirvely
  • silmien sidekalvojen ja silmäluomien turvotus
  • nenän tukkoisuus, vuoto, kutina ja limaneritys
  • aivastelu
  • nielun ja korvien kutina
  • yskä ja limannousu keuhkoista.

 

Allergiaoireet voivat todella haitata jokapäiväistä elämääsi. Jos aivastelet jatkuvasti, nenä vuotaa ja silmät kutisevat, on vaikea keskittyä mihinkään muuhun. Siitepölyallergia voi vaikuttaa myös mielialaan ja aiheuttaa masennusta, ahdistuneisuutta tai ärtyneisyyttä.

Allerginen henkilö saattaa myös kärsiä unen puutteesta, joka voi aiheuttaa uupumusta päivän aikana. Siitepölyallergian ja väsymyksen välistä yhteyttä voi olla vaikea tunnistaa, mutta se on erittäin tärkeää, etenkin lapsien kohdalla. Lisäksi allergiaoireet voivat vaikuttaa keskittymiskykyyn, päättäväisyyteen ja muistiin. 

 

Erota allerginen yskä astmasta

On myös tärkeää tarkkailla, ovatko oireesi allergisia vai astmaoireita. Jos allergiasi vaikuttaa hengitysteihin, saatat kärsiä yskästä tai hengitysvaikeuksista. Tarkkaile vointiasi ja oireita. Kun otat allergialääkettä, vähenevätkö allergiaoireesi? Joudutko ottamaan suurempia annoksia allergialääkkeitä, jotta oireesi hellittävät? Pahentaako allergiat jatkuvasti hengitysvaikeuksia? 

Jos kärsit jostain näistä ongelmista, on parasta käydä allergialääkärin vastaanotolla, jotta asia saadaan selvitettyä. Mikäli allergia vaikuttaa hengitykseesi, se on tärkeää hoitaa kuntoon pikaisesti. Pahimmillaan hoitamattomana allergia voi muuttua allergiseksi astmaksi, jolloin käyttöön on otettava myös keuhkoputkia avaava astmalääke. 

 

Siitepölykausi

Siitepölykausi alkaa Suomessa jo aikaisin keväällä, kun leppä ja pähkinäpensas alkaa kukkimaan maalis-huhtikuussa. Siitepölykauden voidaan myös jakaa kolmeen osaan: kevääseen, kesään ja syksyyn. Keväisin allergioiden aiheuttajina ovat kukkivat lehtipuut, kesäisin heinän siitepölyt ja syksyisin muita kasveja myöhemmin kukkiva pujo.

 

Voit tarkistaa oman alueesi siitepölymäärät kätevästi Norkon siitepölytiedotuksesta.  

Heinän siitepöly

Jos olet yksi niistä monista ihmisistä, jotka kärsivät siitepölyallergiasta, kesä voi olla haastavaa aikaa vuodesta, koska heinien siitepölyä on paljon ilmassa. Valitettavasti tämä sisältää myös monien muiden heinien siitepölyä; niittyruohoista, kuten timotein, viljoihin ja järviruokoon. 

Lämpötilojen noustessa ja päivien muuttuessa lämpimämmiksi ja kuivemmiksi sekä lievän tuulen tarjotessa täydelliset olosuhteet siitepölyn leviämiselle, joidenkin allergikoiden oireet voivat esiintyä suurimman osan kevät- ja kesäkuukausista - pahimmissa tapauksissa huhtikuusta lokakuuhun. Allergian puhkeaminen on kuitenkin todennäköisintä yleensä keskikesällä, kun ruohon siitepölypitoisuudet ovat suurimmillaan.

Koivun siitepölykausi

Puiden siitepölyistä eniten allergiaa aiheuttaa koivu, joka on yksi Suomen yleisimmistä ja laajimmalle levinneistä puista. Koivuallergia onkin yksi suomalaisten yleisimmistä allergioista. Koivun siitepölykausi on usein lyhyt, mutta voimakas. Koivun siitepölykausi vaihtelee ympäri Suomea, mutta yleisesti se kestää huhtikuun loppupuolelta kesäkuun puoleen väliin. 

Lisäksi koivuallergikot saavat myös useimmiten oireita muiden lehtipuiden siitepölystä, kuten pähkinäpensaan tai lepän. 

Pähkinäpensas ja leppä kukkivat koivua aikaisemmin, jolloin osa allergisista voivat kokea oireilua koko kevään ajan. 

Pujon siitepöly

Pujon kukinta ajoittuu muita myöhemmäksi, ja sen siitepöly voikin aiheuttaa oireita heinäkuusta syyskuuhun. Pujolle allergisia arvioidaan olevan Suomessa noin 100 000 henkilöä. 

Pujoa löytää avoimilta paikoilta kuten pelloilta ja niityiltä, joiden lisäksi sitä voi kasvaa teiden varsilla ja pihoilla. Pujon siitepöly leviää kuitenkin melko heikosti, ja siirtymällä jo parinkymmenen metrin päähän siitä putoaa siitepölytasotkin noin 80 prosenttia. 

Jos pujoa kasvaa asuinalueesi lähistöllä, kannattaa ehdottomasti pyrkiä repimään kasvustot irti. Näin voit tehokkaasti lievittää omia oireitasi helposti ja tehokkaasti. 

Pujoallergiasta kärsivät voivat myös saada oireita pujon sukuisista maustekasveista, kuten basilikasta ja oreganosta.

 

Pujo allergian oireet:

Pujon aiheuttamat allergiaoireet ovat hyvin samanlaisia muihinkin siitepölyallergian oireisiin. Allergiset voivat kärsiä seuraavista oireista:

  • nuha
  • aivastelu
  • nenän kutina ja tukkoisuus
  • silmien ärsytys

Lisäksi muita oireita voi olla iho-oireet, kuten allerginen ihottuma.

 

Miten siitepölyallergiaa hoidetaan?

Siitepölyallergian oireita voi tehokkaasti hoitaa apteekista saatavilla, reseptivapailla allergialääkkeillä. Nenä- ja silmäoireisiin voidaan käyttää paikallishoitona nenäsuihkeita ja silmätippoja. 

Paikallishoitotuotteiden lisäksi oireiden hoitoon voidaan käyttää antihistamiinitabletteja. Tuotteita saa apteekista ilman reseptiä, mutta lääkäriltä kannattaa pyytää reseptiä, mikäli tuotteita käytetään pidempiä jaksoja. 

Allergialääkettä lapselle annettaessa, on hyvä olla ensiksi lääkäriin yhteydessä. Etenkin jos kyseessä on nuoret, alle 12-vuotiaat lapset. 

Tärkeintä on kuitenkin välttää siitepölyä mahdollisimman paljon. Ulkona liikkuessa tämä on luonnollisesti mahdotonta, mutta siitepölyä kannattaa pyrkiä vähentämään kantautumasta sisätiloihin. Pyykkien kuivausta ulkona tulisi välttää siitepölykauden aikana. Lisäksi tuuletusikkunoihin voi asentaa siitepölysuodattimia, jolloin sisälle kantautuvan siitepölyn määrä vähenee huomattavasti. Mikäli siitepölyä kuitenkin kantautuu sisälle asti, voit myös harkita ilmanpuhdistimen käyttöä.



Nenäsuihkeet

Onko sinulla ollut allergioista johtuvaa nenän tukkoisuutta? Harkitse kortisonipohjaista nenäsumutetta oireiden lievittämiseen. Nenäsuihkeita on laajalti saatavilla apteekeista, mutta on tärkeää huomioida oikea annostus ja säännöllinen käyttö, jotta se olisi tehokasta. Kortisonisuihkeen käyttö kannattaa aloittaa ennakkoon, koska sen vaikutus on tehokkaimmillaan 1-2 viikon käytön jälkeen. 

Kortisoni lievittää allergisen nuhan oireita vähentämällä paikallista tulehdusta nenän limakalvoilla. Samalla kuitenkin kortisonisuihkeet voivat kuivattaa limakalvoja, jolloin kosteuttavat nenäsuihkeet tai nenän huuhtelu nenäkannulla ennen kortisonisuihkeen käyttöä voivat tuoda helpotusta. 

 

Silmätipat

Kun siitepölyä on ilmassa, allergiset ihmiset voivat kokea erilaisia kutiavia ja epämiellyttäviä silmäoireita. Ärtyneiden silmien helpottamiseksi antihistamiinitipat ovat tehokas ratkaisu, joka tarjoaa helpotusta ennen kuin tilanne muuttuu liian vakavaksi. Silmätippojen käyttö aamuin illoin siitepölykauden aikana auttaa pitämään oireet hallinnassa. 

Mikäli allergian oireet ovat vakavampia, ja silmissä on allergisen sidekalvotulehduksen oireita, natriumkromoglikaattia sisältävät silmätipat ovat tehokas apu. 



Antihistamiini

Antihistamiinitabletit ovat tehokkaita allergisen nuhan taltuttajia. Antihistamiineja on monilla erilaisilla, kuitenkin yhtä tehokkailla vaikuttavilla aineilla, joista toiset toimivat toisia paremmin. Itselleen sopivan antihistamiinin löytäminen on siis hyvin yksilökohtaista. Turvallisimmaksi todettuja antihistamiineja ovat setiritsiini ja loratadiini. 

Antihistamiinit ovat nopeavaikutteisia, ja ne alkavat tehoamaan jo muutaman tunnin sisällä, joten niitä ei tarvitse käyttää ennakkoon. Ne ovat turvallinen vaihtoehto allergioiden hoitoon monille ihmisille. 

Nykyaikaisten antihistamiinivalmisteiden sivuvaikutukset ovat yleisesti harvinaisia ja yksilökohtaisia. Antihistamiinien yleisin haittavaikutus on väsymys, uneliaisuus tai uupumus; tätä voidaan kuitenkin yleensä lievittää kokeilemalla eri lääkeryhmiä.