Aurinkoihottuma, joillekin tutummin aurinkoallergia tai valoihottuma, on ihotila, joka ilmenee kun iho altistuu liialliselle auringon UV-säteilylle. Se on eräänlaista yliherkkyyttä, joka aiheuttaa kutiavia oireita ja muuttaa ihon ulkonäköä. Kun herkkä iho altistuu riittävän pahalle auringon UV-säteilylle, se reagoi allergista reaktiota muistuttavalla tavalla.

 

Miten tunnistat aurinkoihottuman?

Yleisimmät oireet ovat kutina, punoitus sekä pienet, röpelöiset näppylät iholla. Oireita voi esiintyä missä tahansa kehon osassa, mutta ne ovat yleisimpiä kasvoissa sekä muilla auringolle altistuvilla alueilla.

 

Oireet ovat pahimmillaan keväällä tai alkukesällä, kun iho ei ole tottunut aurinkoon. Oireet menevät yleensä ohi muutamassa päivässä, mutta voivat toistua seuraavana vuonna. Joillakin iho saattaa tottua aurinkoon kesän aikana, mutta ei kaikilla.

 

Joskus oireet voivat olla erityisen voimakkaita. Aurinkoihottuman oireet voivat ilmetä muutamissa minuuteissa tai tunneissa auringonvalolle altistumisen jälkeen, ja ne voivat jatkua päiviä tai jopa viikkoja auringolle altistumisen jälkeen.

 

Aurinkoihottuman monet muodot

Erilaisia aurinkoihottuman muotoja ovat esimerkiksi monimuotoinen valoihottuma (MMVI) ja valonokkosihottuma. Monimuotoinen valoihottuma on yleisin muoto, josta kärsii noin viidennes jossain kohtaa elämäänsä. Monimuotoisesta valoihottumasta alkaa tavallisesti kärsimään 20-30 vuotiaana ja se saattaa vähentyä iän myötä. Monimuotoinen valoihottuma ilmenee yleensä keväällä kun iho altistuu ensimmäistä kertaa auringon UV-säteilylle vuodessa.

 

Valonokkosihottuma on harvinaisempi, mutta vakavampi muoto, jossa iho reagoi voimakkaasti auringonvaloon tai muuhun UV-säteilyyn. Oireet ovat hyvin pitkälle samanlaiset aurinkoihottuman kanssa, mutta ne ilmenevät yleensä muutaman minuutin kuluessa altistumisesta ja häviävät muutaman tunnin jälkeen.

 

Kuka voi saada aurinkoihottuman?

Vaikka kuka tahansa voi saada aurinkoihottumaa, se on yleisempää ihmisillä, joilla on vaalea tai herkkä iho, jotka asuvat lähellä päiväntasaajaa tai korkealla merenpinnan yläpuolella, jossa UV-säteilyn taso on korkeampi, ja joilla on perinnöllinen taipumus siihen. Myös lapset ovat alttiita saamaan ihottuman, joten aurinkoihottuma lapsella on yhtä todellinen vaara kuin aikuisillakin.

 

Aurinkoihottuman aiheuttajat

Aurinkoihottuma johtuu UV-säteilyn vaikutuksesta ihon rakenteeseen. UV-säteet voivat vahingoittaa ihosoluja ja aiheuttaa tulehdusreaktion, joka ilmenee ihottumana. Kuitenkin ihon palamisalttiudella ja aurinkoihottumalla ei ole suoraa yhteyttä. Toisin sanoen voit saada auringosta ihottumaa myös ilman, että ihosi palaa.

 

UV-säteilyn vaikutus

Aurinko tuottaa kolme päätyyppiä UV-säteilyä: UVA, UVB ja UVC. UVA- ja UVB-säteet ovat ne, jotka voivat vahingoittaa ihoa ja aiheuttaa aurinkoihottumaa. Tämä johtuu siitä, että UV-säteet häiritsevät ihon soluja ja lisäävät niissä hapettumista. 

 

Hapettuminen tarkoittaa, että soluihin syntyy pieniä vaurioita, jotka saavat ihon puolustautumaan. Joskus ihon puolustus on liian voimakas ja puolustusmekanismit saattavat tällöin ylireagoida, mikä johtaa tulehdukselliseen reaktioon.

 

Reaktio aurinkoon voi tulla myös muista syistä kuin liiasta UV-altistuksesta. Joskus iho voi olla herkkä myös siksi, että käyttää jotain lääkettä tai voidetta, joka tekee ihon valoherkäksi. Tällöin iho reagoi auringon valoon vielä voimakkaammin. Tämä on nimeltään fototoksinen reaktio. Esimerkiksi jotkut tulehduskipulääkkeet, allergialääkkeet tai meikit voivat aiheuttaa fototoksisen reaktion. Jos tiedät käyttäväsi lääkkeitä, jotka voivat tehdä ihostasi entistä herkemmän, tulisi iho suojata auringolta käyttämällä aurinkovoidetta, suojaavia vaatteita tai mieluiten molempia. 

 

Aurinkoihottuman hoito

Kun aurinkoihottuma iskee, se voi olla epämukavaa ja häiritsevää. Kuitenkin, onneksi useita hoitoja ja ennaltaehkäiseviä strategioita on saatavilla, jotta voit hallita oireita ja ehkäistä ihottuman puhkeamista.

 

Ennaltaehkäisy

Ennaltaehkäisyn ensisijainen keino on auringon UV-säteilyn välttäminen - erityisesti silloin kun se on voimakkaimmillaan. Käytännössä tämä tarkoittaa auringossa oleskelun välttämistä noin klo 10-16, jolloin auringon säteily on voimakkaimmillaan. Lisäksi sinun kannattaa suojata ihosi käyttämällä laajaspektristä, korkean suojakertoimen aurinkosuojavoidetta ja levittää sitä kaikille auringolle altistuville ihoalueille.

 

Onko aurinkorasvan valitseminen vaikeaa? Lue vinkit oikeanlaisen rasvan valitsemiseen oppaastamme.

 

Aurinkoihottuman hoitokeinot

Jos aurinkoihottuma puhkeaa, tärkeimmät hoitokeinot ovat kutinan hallintaan tarkoitetut kortisonivoiteet sekä valohoito. Kortisonivoiteet lievittävät oireita vähentämällä tulehdusta ja kutinaa. Olo-apteekin valikoimassa on kattavasti myös itsehoitolääkkeitä ihon ihottuman ja ärsytysoireiden hoitoon.

 

Toinen hoitomuoto on valohoito, jolla tarkoitetaan lääkärin suorittamaa toimenpidettä, missä iho altistetaan kontrolloidusti UV-säteilylle, voi auttaa ihoa kehittämään toleranssia auringon säteille ja siten vähentämään aurinkoihottuman oireita. 

 

Kärsitpä sitten aurinkoihottumasta kasvoissa, tai muualla vartalolla, nämä hoitokeinot voivat auttaa sinua kohti viileämpää ja mukavampaa kesää.

 

Aurinkoihottuma ja lääkkeet

Aurinkoallergian syyt ovat usein moninaisia, ja yksi tekijä potilailla, joilla on taipumus aurinkoihottumaan, voi olla tietyt lääkkeet. On tärkeää tietää, että jotkin lääkkeet ja voiteet voivat lisätä ihon herkkyyttä auringolle ja laukaista ihottuman.

 

Miten lääkkeet vaikuttavat aurinkoihottumaan?

Jotkin lääkkeet voivat lisätä ihon herkkyyttä valolle. Tämä voi johtaa reaktioon, jota kutsutaan fototoksisuudeksi tai fotoallergiseksi reaktioksi, jossa iho tulee tulehtuneeksi auringonvalolle altistumisen aikana tai sen jälkeen. 

 

Tietyt lääkeryhmät, kuten jotkin antibiootit, sydän- ja verenpainetaudin hoitoon käytettävät lääkkeet, mielenterveyslääkkeet, tulehduskipulääkkeet, syöpähoitoon tarkoitetut lääkkeet sekä aknen hoitoon käytettävät lääkkeet voivat lisätä herkkyyttä auringonvalolle.

 

Mitä lääkkeitä voidaan käyttää aurinkoihottuman hoitoon?

Vastaavasti, jos kärsit aurinkoihottumasta, voit käyttää joitakin lääkkeitä oireiden lievittämiseksi. Useimmat näistä ovat tarkoitettu kutinan ja tulehduksen lievittämiseen. Tähän ryhmään kuuluvat kortikosteroidivoiteet ja antihistamiinit. Tulehdusta lievittäviä voiteita voidaan levittää suoraan tulehtuneelle alueelle, kun taas antihistamiineja voidaan ottaa tabletteina, jotka estävät allergisia reaktioita.

 

Arki aurinkoihottuman kanssa

Kun aurinkoihottuman oireet voivat olla fyysisesti epämukavia ja jopa hieman kivuliaita, niillä voi olla suurempi vaikutus elämänlaatuun kuin ymmärretään. Toistuva tai pitkäkestoinen ihottuma voi muuttaa tapaa, jolla elät elämääsi, ja vaikuttaa kykyysi nauttia asioista, jotka tavallisesti tekevät sinut onnelliseksi. Se saattaa rajoittaa kykyäsi nauttia ulkoilusta tai tehdä sinusta epämukavan sosiaalisissa tilanteissa, etenkin jos ihottuma on näkyvissä olevissa paikoissa, kuten kasvoissa.

 

Onneksi, on olemassa monia tapoja hallita aurinkoihottuman oireita ja minimoida sen vaikutusta elämänlaatuun. Kuten jo aiemmin on tullut esiin, aurinkoihottuman hoito voi merkittävästi helpottaa oireita. Samalla on tärkeää, että opettelet tunnistamaan omat oireesi ja tunnet itsellesi parhaiten sopivat hoitokeinot. 

 

Jos epäilet kärsiväsi aurinkoihottumasta, yhteyttä lääkäriin tai apteekkiin selvittääksesi, millainen hoito voisi olla sinulle paras.

 

Nykypäivänä on saatavilla monia tuotteita, jotka suojaavat ihoa auringon haitalliselta UV-säteilyltä. Hyvä aurinkovoide, jossa on korkea suojakerroin, on yksi parhaista tavoista välttää aurinkoihottuman oireita. Myös UV-suojaavat vaatteet voivat tarjota lisäsuojaa.

Tee elämästäsi mukavampaa ja nautittavampaa, vaikka sinulla olisikin aurinkoihottuma. Anna itsellesi lupa pitää hauskaa ja nauttia elämästäsi, samalla kun huolehdit ihosi terveydestä ja mukavuudesta.