Mistä tietää milloin vaihdevuodet alkavat? Voivatko ne alkaa yllättäen? Vaihdevuodet herättävät paljon kysymyksiä. Kuumat aallot, yöhikoilu, unihäiriöt ja muut vaihdevuosien oireet tulevat tutuiksi suurelle osalle keski-ikäisistä naisista, sillä menopaussi on luonnollinen osa naisen elämää.

Tänä päivänä vaihdevuosista tiedetään paljon, ja saatavilla on monenlaisia keinoja sekä tuotteita vaihdevuosioireiden helpottamiseen. Vaihdevuodet voivat olla myös täysin oireettomat, mutta nyt haluamme käydä läpi vaihdevuosien yleisimpiä ja yllättäviäkin vaikutuksia. 

Vaihdevuodet eli menopaussi

Vaihdevuodet tunnetaan myös nimellä menopaussi. Jotta tiedät, mistä puhumme, on tärkeää ymmärtää syy vaihdevuosiprosessin taustalla. Vaihdevuosien aikana naisen elimistö siirtyy hedelmättömään tilaan, eli vaihdevuosien jälkeen nainen ei enää voi tulla raskaaksi. 

Vaihdevuodet pitävät sisällään kolme erilaista vaihetta: premenopaussi, perimenopaussi ja postmenopaussi. Jokaisella vaiheella on oma tarkoituksensa tässä prosessissa.

Mistä tietää milloin vaihdevuodet alkavat?

Vaihdevuodet alkavat usein 45–60 ikävuoden välillä. Vaihdevuosien alkaminen havaitaan siitä, kun kuukautiset loppuvat keski-ikäisellä naisella tai vaihdevuosille tyypillinen oireilu alkaa. Tyypillisiä oireita ovat muun muassa kuumat aallot, runsas hikoilu, unihäiriöt ja väsymys.

Ennen varsinaista menopaussia on ajanjakso, jolloin keho alkaa vaiheittain valmistautua tulevaan menopaussiin. Tätä ajanjaksoa kutsutaan nimellä premenopaussi. Kun premenopaussi alkaa ja ensimmäisiä oireita ilmaantuu, tiedät vaihdevuosien olevan lähellä.

Voiko vaihdevuodet alkaa yhtäkkiä?

Vaihdevuodet eivät ala yhtäkkiä, vaan ensioireita ilmaantuu yleensä jo useita vuosia ennen menopaussin alkamista. Naisen keho alkaa ilmoitella tulevista vaihdevuosista hyvissä ajoin – esimerkiksi tiputteluvuoto ja ärtyneisyys ennen kuukautisia ovat merkkejä siitä, että vaihdevuodet alkavat yleensä noin 5–10 vuoden sisällä näistä ensimmäisistä oireista.

Mitä oireita estrogeenin puute aiheuttaa?

Vaihdevuosien alkamisen taustalla on estrogeenin tuotannon väheneminen. Matala estrogeeni naisella voi esiintyä esimerkiksi seuraavalla tavalla:

  • yhdyntäkivut
  • virtsatieinfektiot
  • mielialanvaihtelut
  • päänsäryt ja migreenit
  • epäsäännölliset kuukautiset
  • kokonaan puuttuvat kuukautiset

Estrogeenin puute on eri asia kuin estrogeenin luonnollinen väheneminen vaihdevuosien aikaan. Mikäli estrogeenitasot ovat matalat muulloin kuin vaihdevuosina, kannattaa syy selvittää ja tarvittaessa tilanne hoitaa asiantuntijan ohjeiden mukaan. 


Useimmat naiset kokevat jonkinlaisia vaihdevuosioireita. Estrogeenin väheneminen osana vaihdevuosiprosessia voi aiheuttaa seuraavanlaisia tuntemuksia:

  • limakalvojen kuivuminen ja ärsytysoireet 
  • unihäiriöt
  • mielialan vaihtelu
  • nivel- ja lihaskivut
  • virtsankarkailu tai virtsatietulehdukset
  • hiusten kasvun hidastuminen
  • kasvojen ihon kuivuminen
  • vartalon ihon kuivuminen

Missä iässä vaihdevuodet loppuvat?

Vaihdevuodet loppuvat tavallisesti 45–70 ikävuoden välillä. Kuten huomaat, on vaihteluväli todella suuri. Se johtuu siitä, että vaihdevuosien kesto on yksilöllistä – osa naisista kokee vaihdevuodet muutaman kuukauden mittaisena muutoksena, kun taas toiset kamppailevat vaihdevuosioireiden kanssa jopa 10 vuotta. Näin ollen on mahdotonta sanoa, missä iässä vaihdevuosioireet loppuvat juuri sinun kohdallasi.

 

Vaihdevuosioireet – näin menopaussi vaikuttaa

Suurin osa naisista käy läpi vaihdevuosioireita, mutta kaikki eivät niitä saa. Seuraavaksi kerromme seitsemän yleistä ja yllättävääkin vaihdevuosioiretta, sekä annamme vinkit oireiden helpottamiseen. Muista, että menopaussi vaikuttaa jokaiseen naiseen eri tavalla.

1. Kuumat aallot

Kuumat aallot ovat varsin tavanomainen vaihdevuosioire. Kuumia aaltoja syntyy äkillisestä, voimakkaasta lämmön tunteesta. Monet naiset ovat kokeneet saaneensa avun kuumiin aaltoihin kasviestrogeeneista, joita ovat esimerkiksi salvia ja puna-apila. Menoforce Strong salviatabletit toimivat kuumiin aaltoihin tasapainottamalla estrogeenin tuotantoa.

2. Unihäiriöt

Unihäiriöistä kärsii vaihdevuosien aikana jopa 60 % vaihdevuosi-ikäisistä. Etenkin kuumat aallot ja yöhikoilu aiheuttavat unihäiriöitä. Unettomuus sekä yölliset heräämiset vaikuttavat myös mielialaan – väsyneenä on vaikeampi ottaa positiivinen asenne uuteen päivään. 

Vaihdevuosien aikana esiintyviin unihäiriöihin suosittelemme hormonikorvaushoitoa. Melatoniini ja muut itsehoitovalmisteet eivät tuo tarvittavaa apua vaihdevuosista johtuviin unihäiriöihin. Hormonihoito (estrogeeni tai estrogeeni-progesteroniyhdistelmähoito) on ensisijainen hoitomuoto vaihdevuosi-ikäisten univaikeuksien hoidossa.

3. Runsas hikoilu

Vaihdevuosien aikana laskeva estrogeenitaso voi saada hikirauhaset toimimaan aktiivisemmin kuin aiemmin. Liikahikoilu arjen askareissa ja yöhikoilu hämärän laskiessa aiheuttavat epämukavaa oloa sekä epävarmuuksia. Yöllinen hikoilu voi saada aikaan myös unettomuutta, joten hoitokeinoja kannattaa etsiä. Salviaa ja puna-apilaa sisältävä 4Her Menopause on vaihtoehto yöhikoilun selättämiseen.

4. Vatsakivut ja turvotus

Vaihdevuosina saattaa esiintyä myös vatsan alueen oireita. Vatsan turvotus, alavatsakipu ja ummetus ovat varsin yleisiä vaihdevuosioireita. Vatsaoireista ei kuitenkaan tarvitse kärsiä koko menopaussia, vaan helpotusta voi etsiä esimerkiksi suoliston toimintaa tasapainottavista maitohappobakteereista tai 100 % luonnollisesta piihappogeelistä.

5. Ihon kuivuminen

Estrogeenin tuotannon väheneminen vaihdevuosien aikaan näkyy koko kehossa. Iho saattaa tuntua kuivalta niin kasvoissa kuin vartalossakin. Etsi sinulle sopivat kuivan ihon tuotteet, jotka tukevat ihon luonnollista kosteustasapainoa ja pitävät sen suojakerroksen terveenä. 

Suosittelemme vaihtamaan esimerkiksi suihkugeelin lempeämpään suihkuöljyyn, ja kerrostamaan kosteuttavia ihonhoitotuotteita kasvojen iholle. Huolehdi myös ihon sisäisestä kosteutuksesta juomalla runsaasti vettä sekä huolehtimalla omega-rasvahapoista.

6. Kuivat limakalvot

Limakalvojen kuivuminen on varsin tyypillinen vaihdevuosioire. Kuivuutta on mahdollista hoitaa parantamalla emättimen pH:n tasapainoa. Lääkkeettömien tuotteiden lisäksi vaihtoehtona ovat itsehoitolääkkeinä myytävät estrogeenia sisältävät paikallisestrogeenivalmisteet, jotka sopivat lievittämään emättimen vaihdevuosioireita. Katso Olo-apteekin valikoiman kaikki tuotteet intiimialueen kosteutukseen ja tasapainoon.

7. Mielialanvaihtelut

Monille tulee yllätyksenä vaihdevuosiin liittyvät mielialanvaihtelut. Saatat pohtia, miten on mahdollista, että ärtyneisyys ja teiniaikaan mielletyt mielialanvaihtelut palaavat jälleen viisikymppisenä? Muutokset estrogeenitasoissa vaikuttavat myös mielialaan. 

Harmonia KSM66® Ashwagandha on tutkitusti tehokas apu stressin oireisiin. Se edistää emotionaalista tasapainoa, nukahtamista, rentoutumista, palautumista ja jaksamista.

8. Hiusten kasvun hidastuminen

Tiesitkö, että vaihdevuodet voivat saada aikaan muutoksia myös hiuksissa? Yksi yllättävämpi vaihdevuosioire on hiusten kasvun hidastuminen. Menopaussin aikaan kannattaakin kiinnittää erityistä huomiota hiuspohjan hyvinvointiin ja valita sellaiset hiustenhoitotuotteet, jotka tukevat hiustenkasvua sekä pitävät hiuspohjan tasapainossa. 

Vaihdevuosioireiden helpottaminen

Jokainen nainen kokee vaihdevuodet eri tavalla. Mikäli kohdallesi sattuvat useamman vuoden kestävät vaihdevuosioireet, jotka hankaloittavat arkea, on niihin usein helpottavaa saada oikeanlaista apua. Oireiden helpottamiseksi on olemassa erilaisia valmisteita, kuten:

Lisäksi on tärkeää muistaa pitää kiinni reippaista elämäntavoista ja hyvästä ruokavaliosta. Omilla elämäntavoilla voit osaltasi vaikuttaa siihen, miltä vaihdevuodet tuntuvat. Esimerkiksi kahvilla, tupakalla ja alkoholilla saattaa olla negatiivinen vaikutus, sillä ne voivat laukaista vaihdevuosioireita, kuten kuumia aaltoja. 

Liikunnalla on myös tärkeä rooli koko kehon ja mielen hyvinvoinnissa – kävely, pyöräily ja pilates ovat loistavia lajeja vaihdevuosien aikaan. Tärkeää on kuitenkin liikkua juuri sillä tavalla, joka on itselle mieluinen. Liikkumattomuus hidastaa koko kehon toimintoja.

Mikäli itsehoitovalmisteet ja terveelliset elintavat eivät tuo oireisiin riittävää helpotusta, kannattaa hoitovaihtoehdoista ja mahdollisesta hormonikorvaushoidosta keskustella oman gynekologin kanssa.   

Oireettomat vaihdevuodet

Vaihdevuodet voivat olla myös oireettomat tai hyvin vähäoireiset. Vaihdevuosien aikana munasarjojen toiminta heikkenee ja lopulta lakkaa kokonaan. Useimmat naiset kokevat vaihdevuosioireita muutoksen aikana, mutta kaikille niitä ei tule. Osviittaa omista vaihdevuosista voi saada kysymällä omalta äidiltä tai naispuoleisilta sukulaisilta siitä, millaisia vaihdevuosioireita heillä on ollut – tai onko niitä ollut lainkaan. 

Lähde: Duodecim Terveyskirjasto®