Melatoniini eli yöhormoni on aivoista luonnollisesti erittyvä hormoni, joka auttaa nukahtamisessa ja saa aikaan syvän unen. Toisinaan unettomuus voi kuitenkin vaivata. Tällöin apteekista saatava melatoniinivalmiste voi auttaa lyhentämällä nukahtamisaikaa ja parantamalla unen laatua.

Melatoniinin mahdolliset haittavaikutukset askarruttavat kuitenkin monia. Farmaseutti-asiantuntijamme kertoo, millaisia haittoja melatoniinilla saattaa olla. Perehdymme hieman myös melatoniinin haittavaikutuksiin lasten ja nuorten kohdalla.

Melatoniinin vaikutus

Melatoniinin tarkoitus on auttaa säätelemään vuorokausirytmiä edistäen nukahtamista pimeän tullen. Melatoniinivalmiste vaikuttaa ihmiskehossa väsyttäen ja rauhoittaen.

Melatoniinin vaikutus alkaa yleensä noin tunnin kuluttua valmisteen ottamisesta, mutta vaikutus voi alkaa jo 15–30 minuutissa. Melatoniinin ei ole todettu aiheuttavan riippuvuutta, toleranssia tai vakavia haittavaikutuksia unilääkkeiden tapaan. Monille melatoniini onkin hyvä vaihtoehto väliaikaisen unettomuuden tai unensaannin ongelmien lievittämiseen.

Voiko melatoniinista olla haittaa?

Melatoniini on tarkoitettu lyhytaikaiseen käyttöön. Melatoniini on hyvin siedetty, eikä aiheuta juurikaan haittavaikutuksia. Mahdolliset haittavaikutukset ovat yleensä lieviä. Pitkäaikaiseen käyttöön melatoniinia ei suositella, sillä pitkäaikaisesta käytöstä ei ole riittävästi tutkittua tietoa. Muistathan, että melatoniinia ei myöskään suositella raskaana oleville tai imettäville, eikä yhdessä tiettyjen lääkkeiden tai alkoholin kanssa. 

Melatoniinin haittavaikutukset

Vaikka melatoniini on hyvin siedetty ja paljon käytetty ravintolisä, voi sen käyttö aiheuttaa osalle käyttäjistä lieviä haittoja, joita ovat muun muassa:

  • päänsärky
  • huimaus
  • pahoinvointi 
  • väsymys
  • vatsavaivat

Voiko melatoniini aiheuttaa päänsärkyä?

Kyllä voi, vaikka melatoniini onkin yleensä hyvin siedetty. Tavallisin melatoniinin aiheuttama haittavaikutus on päänsärky.

Melatoniinin käyttö

Tärkeää on muistaa käyttää melatoniinia oikein. Melatoniinin haittavaikutukset liittyvät usein melatoniinin virheelliseen ottamisaikaan ja -tapaan. Melatoniinivalmistetta ei tulisi käyttää pitkäaikaisesti, vaan maksimissaan kolmen kuukauden ajan.

Lue lisää: Melatoniinin käyttö nukahtamiseen – lue apteekkarin vinkit

Melatoniinin yliannostus – Onko se mahdollista?

Tutkimuksen perusteella melatoniinin yliannostuksesta ei ole tullut vaarallisia haittoja. Melatoniini on aivoista luonnollisesti erittyvä hormoni, joten yliannostuksen riski on minimaalinen. Mikäli saat melatoniinivalmisteesta yliannostuksen, voit kokea esimerkiksi runsasta uneliaisuutta, päänsärkyä, huimausta tai pahoinvointia. 

Melatoniini poistuu elimistöstä noin 12 tunnin kuluessa melatoniinivalmisteen ottamisajankohdasta. Mikäli koet yliannostuksen oireita, otathan yhteyttä lääkäriisi.

Suuremmasta annoksesta ei hyötyä

Melatoniinivalmisteen annostusohjetta tulee aina noudattaa tarkasti. Unettomuutta ja muita uniongelmia ei kannata yrittää itse lääkitä käyttämällä melatoniinia suuria annoksia, sillä käyttöohjetta suuremmista melatoniinimääristä ei ole osoitettu olevan hyötyä.

Mikäli apteekista saatava, vahva melatoniinivalmiste ja muut itsehoitokeinot eivät tuo riittävää apua, kannattaa keskustella lääkärin kanssa. On mahdollista saada melatoniini myös reseptillä.

Milloin melatoniini ei sovi?

Suurimmalle osalle ihmisistä melatoniinivalmiste sopii ja auttaa nukahtamaan sekä nukkumaan paremmin. On kuitenkin tilanteita, jolloin melatoniinin käyttö ei ole suositeltavaa. Melatoniini ei sovi joidenkin lääkkeiden, alkoholin tai tupakan kanssa käytettäväksi. Sitä ei suositella myöskään raskaana oleville tai imettäville naisille, sillä raskauden ja imetyksen aikaista käyttöä ei ole tutkittu kattavasti. 

Melatoniini ja lääkkeet

Joillakin lääkkeillä on yhteisvaikutuksia melatoniinin kanssa. Mikäli käytössäsi on SSRI-lääke tai verenohennuslääke, keskustele lääkärisi kanssa melatoniinivalmisteen käytöstä ennen käytön aloittamista.

Alkoholi ja tupakka

Alkoholi voi heikentää melatoniinin vaikutusta, joten sitä ei ole suositeltavaa käyttää yhdessä melatoniinivalmisteen kanssa. Alkoholia ei tulisi nauttia ennen valmisteen ottoa, oton yhteydessä tai sen jälkeen. Myös tupakkatuotteilla voi olla negatiivinen vaikutus.

Raskaus ja imetys

Melatoniini ei suositella raskaana oleville tai imettäville naisille.

Melatoniinin haittavaikutukset lapselle 

Myös lapset ja nuoret voivat kärsiä unettomuudesta. Tutkimustietoa melatoniinin haittavaikutuksista lapsilla ja nuorilla on vielä vähän. Pienten lasten kohdalla tulisi aina konsultoida lääkäriä uniongelmien hoitamisesta. 

Onko melatoniinin käyttö turvallista?

Melatoniinin lyhytaikainen käyttö on turvallista. Tärkeää on noudattaa valmisteen annostusohjetta sekä pitää melatoniinivalmisteen käyttö lyhytaikaisena, maksimissaan kolmen kuukauden mittaisena jaksona. Pitkäaikaisen käytön haittavaikutuksia ei tarkkaan tiedetä, joten melatoniinivalmisteen käytön tulisi olla tilapäinen ratkaisu uniongelmiin.

Melatoniini ei aiheuta riippuvuutta

Melatoniinin ei ole todettu aiheuttavan riippuvuutta tai toleranssia. Sen käyttö ei aiheuta kemiallista riippuvuutta, mutta tapariippuvuus voi tietenkin syntyä. Tapariippuvuudella tarkoitetaan sitä, että valmisteen käytöstä tulee arkinen, niin sanottu pakollinen toimi.

Melatoniinin haitat hyvin vähäisiä

Yhteenvetona voimme todeta, että melatoniini on hyvin siedetty ja sen haitat ovat hyvin vähäisiä. Melatoniinia on käytetty jo pitkään tilapäisten uniongelmien itsehoidossa. Melatoniinin haittavaikutukset liittyvät usein siihen, kuinka suuri annos melatoniinia on otettu ja miten sen ottaminen on ajoitettu. Suosittelemme aloittamaan melatoniinin käytön pienemmästä annoksesta, kuten 0,5 mg tai 1 mg. Tarvittaessa voit nostaa annostusta sinulle sopivalle tasolle, noudattaen aina valmisteen käyttösuositusta. 

Melatoniinia erittyy aivojen käpyrauhasesta luonnostaan, joten yleensä mahdolliset haitat syntyvät melatoniinivalmisteen väärinkäytöstä. Ole siis tarkkana käytön suhteen. Mikäli haittavaikutuksia esiintyy, ovat ne yleensä lieviä – päänsärkyä, huimausta, väsymystä ja muita vastaavia, ohimeneviä oireita. Vakavampia haittavaikutuksia ei tunneta.

Melatoniinin käyttö lapselle tulisi tehdä lääkärin ohjeistuksella. Mikäli käytät lapsen tai nuoren nukkumisvaikeuksiin melatoniinivalmistetta, aloita hyvin pienellä annostuksella. Liian suuri melatoniiniannos lapsen kokoon nähden saattaa aiheuttaa lieviä haittavaikutuksia, kuten vatsavaivoja, pahoinvointia tai päänsärkyä. 

Lähteet: Duodecim Terveyskirjasto®