Helsingin ja Uudenmaan Sairaanhoitopiiri HUS suosittelee tavanomaista korkeampaa D-vitamiinilisää ikääntyneille ja erityisryhmille koronavirusepidemian aikana.

D-vitamiini vaikuttaa ihmisen immuunipuolustukseen tehostamalla vastustuskykyä. HUS uutisoi, että tieto D-vitamiinin puutoksen ja koronaviruksen aiheuttaman vakavan keuhkoinfektion yhteydestä on lisääntynyt.

Suurempi annos iäkkäille ja erityisryhmille 

Normaalioloissa D-vitamiinilisän kansallinen suositus alle 75-vuotiaille on lokakuusta maaliskuuhun 10 mikrogrammaa vuorokaudessa ja yli 75-vuotiaille ympäri vuoden 20 mikrogrammaa vuorokaudessa. HUS suosittelee koronaviruspandemian aikana tavanomaista suurempaa D-vitamiinilisää kaikille yli 70-vuotiaille ja ympärivuorokautisessa hoidossa asuville aikuisille 20 mikrogrammaa vuorokaudessa. Lisäksi aikuisille tummaihoisille suositellaan 20 mikrogrammaa vuorokaudessa, sillä tummaihoisten iho kehittää vähemmän D-vitamiinia kuin vaalea iho.

Lisäksi kaikille edellä mainittuihin ryhmiin kuuluville, joiden painoindeksi (BMI) on yli 30, HUS suosittelee hieman isompaa eli 50 mikrogramman annosta vuorokaudessa, koska ylipainoon liittyy suurempi D-vitamiinilisän tarve.

Ravintolisien lisäksi D-vitamiinia saadaan myös ravinnosta, esimerkiksi maidosta ja rasvaisesta kalasta. Erityisessä D-vitamiinipuutteen riskissä Suomessa ovat tummaihoiset, ylipainoiset, ikääntyneet ja ympärivuorokautisessa laitoshoidossa olevat. D-vitamiinia syntyy iholla UV-valon vaikutuksesta. Suomessa on riittävästi aurinkoa D-vitamiinisynteesiin maaliskuusta lokakuuhun. Kesällä auringosta kerätyt D-vitamiinivarastot riittävät noin kahdeksi kuukaudeksi. Siksi D-vitamiinin saantiin onkin hyvä kiinnittää erityistä huomiota aina syksyllä ja talvella. (Lähde: HUS)