Hyvä olo lähtee vatsasta. Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio onkin hyvinvoinnin tärkeä peruspilari. Ravitsemukselliset tarpeemme voivat olla erilaisia ja monilla meistä on syömistä rajoittavia tekijöitä, kuten allergioita. Ravitsemusterapeutin ohjeiden ja neuvojen avulla ruokavaliota on helpompi rakentaa omaan elämään, tavoitteisiin ja yksilöllisiin tekijöihin sopivaksi. Olo-apteekissa asioidessa Terveystalon Ravitsemusstartti-palvelussa saa ravitsemusterapeutin videovastaanotolta tukea ravitsemukseen liittyviin kysymyksiin sekä käytännönläheisiä vinkkejä ruokavalion rakentamiseen.

Ravitsemusterapeutti auttaa kaikissa ravitsemukseen liittyvissä kysymyksissä, kuten siinä millainen ruokavalio sopisi juuri omiin tarpeisiin, ja miten toteuttaa sitä arjessa. Ravitsemusterapeutin vastaanotolla selvitetään ensin kokonaistilanne ja mietitään, riittääkö yksittäinen ohjauskerta.

Videovastaanottoon on hyvä valmistautua kirjaamalla valmiiksi ylös kysymyksiä”, Terveystalon johtava ravitsemusterapeutti Mikko Rinta vinkkaa. “Painonhallinta, syömisen hallinta, makean himo ja vatsaoireet ovat kaikki asioita, joihin liittyvissä kysymyksissä ammattilainen osaa auttaa.” Rinta kertoo, että monilla on jo valtavasti tietoa ja osaamista terveellisen ruokavalion perusteista ja koostamisesta.

Tukea tarvitaan kuitenkin oppien käyttöön ottamiseen, sekä tiedon erittelyyn ja informaatiotulvan tulkitsemiseen. “Ravitsemukseen liittyvää tietoa on saatavilla valtavasti, ja usein se kaikki on ihan pätevää tietoa. Haastavaa on soveltaa tietoa omaan tilanteeseen ja tavoitteisiin sopivaksi. Yleisimmin apua kaivataan painonhallintaan tai laihdutukseen ja siihen, miten se tulisi toteuttaa”, Mikko Rinta kertoo.

Rinta kertoo, että riittävästi ja hyvin syöminen, säännöllisyys ja ateriakoko sekä -väli ovat tekijöitä, joissa ravitsemusterapeutti voi olla asiakkaan apuna. “Ammattilainen osaa huomioida myös sairaudet, elämäntavan ja tavoitteet. Näin saadaan koostettua jokaiselle yksilöllisesti sopiva ruokavalio.“ Allergioiden tai muiden ruokarajoitteiden vuoksi voi tiettyjen vitamiinien tai kivennäisaineiden saanti ruokavaliosta olla niukkaa. Ravitsemusterapeutti auttaa tarvittaessa myös arvioimaan mahdollisten ravintolisien tarpeen.

Rauhoita stressivatsa

Stressivatsa on hyvin yleinen vaiva. Hyvä uutinen on se, että vähintään 75 % saa toiminnallisiin vatsavaivoihin apua ravitsemusterapeutin antamasta ravitsemusohjauksesta”, Rinta toteaa. Stressivatsan kanssa vastaanotolle tulevan kanssa katsotaan läpi ruokavalion perustat: säännöllisyys, riittävä ravinto, yksittäisten aterioiden koko, mausteet, alkoholi, kahvi ja riittävä vesi. Oireiden ja ruokailutottumusten perusteella saadaan suunniteltua jokaiselle sopiva ruokavalio ja oireita helpotettua. Ruoka-aineiden sopivuutta testataan yksittäisten ruoka-aineiden poisjätöllä ja takaisinotolla.

Ravitsemusterapeutti osaa tarvittaessa neuvoa myös oireita helpottavia lisäravinteita hoidon tueksi. Stressivatsan oireet voivat olla hyvin samankaltaisia muiden suolistosairauksien kanssa. Siksi on tärkeää selvittää oireiden juurisyy. Ravitsemusterapeutin tehtävä on kysyä asiakkaalta juuri oikeat kysymykset, että päästään ongelman lähteille. “Joskus on jäänyt turhaan päälle rajoitettu ruokavalio, joka on turhan kapea. Yhdessä voidaan katsoa, mikä on oikeasti ollut vatsavaivojen aiheuttaja ja lähteä siitä askel askeleelta kohti parempaa oloa” Rinta kuvailee.

Tutustu Ravitsemusstartti-palveluun. Palvelu kampanjahintaan 55 euroa maaliskuun 2020 loppuun saakka. (Normaalihinta 69 euroa)