Varmista vatsan hyvä olo lomallakin

Matkustelut, muuttuva päivärytmi ja herkut kuuluvat kesään. Vaikka mieli lepääkin, voivat uudet tavat tuntua vatsassa.

Tasainen ateriarytmi on toimivan vatsan perusta, mutta kesän riennoissa sen noudattaminen saattaa olla vaikeaa. Vatsan hyvinvointia voi kuitenkin tukea samalla, kun nauttii kesästä täysin rinnoin. Vältä vatsavaivat syömällä runsaasti kasviksia, juomalla riittävästi vettä ja harrastamalla liikuntaa.

Värikäs kesäruoka on hyväksi vatsalle

Kesällä ruokailuun tulee usein käytettyä enemmän aikaa kuin arkena. Tämä on itseasiassa vatsan kannalta hyvä asia, kunhan muistaa pureskella ruuan kunnolla. Syödessä suussa alkaa erittyä ruuansulatusentsyymejä, jotka käynnistävät ruuansulatuksen. Vatsan on helpompi sulattaa rauhallisesti syöty ja hyvin pureskeltu ruoka kuin suurina paloina hotkitut haukkaukset. Kesän ruokailuista saa ja kannattaakin nauttia siis ihan ajan kanssa!

Kesän ruokia miettiessä kannattaa muistaa monipuolisuus ja värikkyys. Sujauta grilliin lihan ja kalan lisäksi runsaasti värikkäitä kasviksia. Kasvisten, hedelmien ja marjojen sisältämä kuitu edistää suolen toimintaa ja ehkäisee ummetusta. Makeat hedelmät ja marjat maistuvat jälkiruokana sellaisenaan, ja ovat samalla vitamiineja ja kuitua sisältäviä terveyspommeja.

Ruuasta saatavat kuidut tarvitsevat vettä muodostaakseen suoliston läpi kulkevan massan. Vettä olisikin hyvä nautiskella vähintään kaksi litraa päivässä. Vesipulloon voi sujauttaa esimerkiksi jäisiä marjoja tai tuoreita yrttejä makua antamaan.

Kyläillessä ei välttämättä pääse vaikuttamaan päivän ruokalistaan, ja esimerkiksi jäätelöt saattavat olla laktoosi-intolerantikolle ikävä yllätys. Laktoosi-intolerantikko voi pakata kesäkassiin mukaan Lactrase kapselit, jotka pilkkovat maitotuotteiden sisältämää laktoosia ja näin ennaltaehkäisevät laktoosi-intoleranssin oireita.

Liikunta piristää myös vatsaa

Kaunis sää innostaa ulkoilemaan ja liikkumaan. Puutarhassa ja pihalla touhuaminen, järvellä soutelu tai pyöräily uimarannalle on oivaa kesäliikuntaa. Liikunta vähentää vatsan turvotusta sekä helpottaa aineenvaihduntaa. Varsinkin ruokailun jälkeen kannattaa pyörähtää pienellä kävelyllä, jolloin suolisto aktivoituu.

Jos loma kuitenkin stressaa vatsaa

Joskus vatsa kuitenkin oikuttelee. Syynä vatsavaivoihin voi olla esimerkiksi yksipuoliseksi jäänyt ruokavalio, antibioottikuuri tai stressi. Olo-apteekissa myytävät Rela Drops maitohappobakteeritipat auttavat palauttamaan suoliston luonnollisen bakteeritasapainon. Rela Dropsit sopivat myös aivan pienille lapsille ja ne voidaan sekoittaa ruuan tai juoman joukkoon, esimerkiksi suoraan tuttipulloon.