Ashwagandha, joka tunnetaan myös nimellä rohtokoisio tai intian ginseng, on peräisin Intiasta, ja sen juuret ulottuvat yli 5 000 vuoden taakse Ayurvedisen lääketieteen historiassa. Tämä yrtti on saavuttanut viime vuosina suosiota myös länsimaissa luonnollisena lisäravinteena, jota käytetään monenlaisissa terveyttä tukevissa tarkoituksissa. Mutta miksi se edes on niin suosittu?

Ashwagandhan monipuolisuus on yksi sen suurimmista vetonauloista, ja se onkin noussut nopeasti suosituksi erilaisten terveysvaikutusten vuoksi. Tällä adaptogeenisellä yrtillä on mahdollisia kykyjä auttaa kehoa sopeutumaan erilaisiin stressitekijöihin, vähentää ahdistusta ja parantaa unen laatua. 

Lisäksi se on osoittanut lupaavia tuloksia energiatasojen nostamisessa, hormonien tasapainottamisessa sekä kognitiivisten toimintojen ja mielialan parantamisessa.

Ennen kuin kokeilet tuotetta, kannattaa kuitenkin oppia tuntemaan ashwagandhan haitat ja mahdolliset hyödyt, jotta tiedät, voiko siitä olla hyötyä juuri sinulle.

 

Mikä on ashwagandha ja miten se toimii?

Ashwagandha, withania somnifera, on yrtti, joka auttaa kehoamme selviytymään paremmin stressistä ja muista haasteista. Se kuuluu erityiseen kasviryhmään, jota kutsutaan adaptogeeneiksi. Nämä kasvit toimivat ikään kuin kehomme tukijoina, auttaen meitä pysymään tasapainossa niin fyysisesti kuin henkisestikin.

Kun koemme stressiä tai väsymystä, adaptogeenit, kuten ashwagandha, voivat auttaa meitä tuntemaan olomme paremmaksi ja saamaan lisää energiaa. Tämä johtuu siitä, että ne tasapainottavat kehomme toimintoja ja tukevat erilaisia järjestelmiä, kuten hermostoa, hormonitoimintaa ja immuunijärjestelmää.

Ashwagandhan voima piilee sen juurissa, joissa on runsaasti erilaisia ainesosia, jotka tekevät siitä niin hyödyllisen meille. Näitä ainesosia ovat muun muassa withanoliidit, alkaloidit ja saponiinit. Nämä ainesosat yhdessä auttavat meitä tuntemaan olomme vahvemmiksi, pirteämmiksi ja onnellisemmiksi.

Toisin sanoen, ashwagandha on luonnon oma apulainen, joka voi auttaa meitä voimaan paremmin ja selviytymään erilaisista haasteista elämässämme.

 

Ashwagandhan terveysvaikutukset

Ashwagandhan hyödyt ovat moninaiset, mutta sen suurimmat potentiaaliset hyödyt ovat:

  • Stressin ja ahdistuksen vähentäminen: Ashwagandhaa käytetään usein stressin ja ahdistuksen hallintaan. Tutkimukset ovat osoittaneet, että se voi vähentää kortisolin tuotantoa, joka on stressihormoni. 
  • Unen laadun parantaminen: Ashwagandhan latinankielinen nimi Withania Somnifera paljastaa sen yhden potentiaalisen käyttötarkoituksen: somnifera tarkoittaakin unta tuovaa. Sen katsotaan auttavan parantamaan unen laatua ja kestoa.
  • Energian ja urheilusuorituskyvyn parantaminen: Ashwagandhaa on käytetty myös energian lisäämiseen ja urheilusuoritusten tehostamiseen. Sen uskotaan auttavan vähentämään väsymystä ja parantamaan tehokkuutta sekä kestävyyttä.
  • Kognitiivisten toimintojen parantaminen: Ashwagandhaa on tutkittu myös sen vaikutusten vuoksi kognitiivisiin toimintoihin, kuten muistiin ja oppimiseen. Tutkimuksissa on havaittu, että tuotteen säännöllinen käyttö saattaa parantaa keskittymiskykyä ja auttaa henkisen suorituskyvyn ylläpitämisessä.

 

Miten ashwagandhaa tulisi käyttää?

Ashwagandhaa voit käyttää omien tarpeidesi mukaan. Sitä voidaan nauttia 1-2 kertaa päivässä, aamuin illoin. Se, kuinka nopeasti yrtti alkaa vaikuttamaan, on yksilökohtaista. Joillakin se saattaa vaikuttaa jo viikon jälkeen, toisilla saattaa kestää 2-3 viikkoa, jotta vaikutukset alkavat. 

Esimerkiksi Harmonia KSM-66 on luomulaatuinen valmiste, joka sopii päivittäiseen käyttöön. Ashwagandhaa voidaan käyttää myös yhdessä muiden ainesosien, kuten muiden adaptogeenien tai unenlaatua tukevien ainesosien kanssa. Nukkumista tukevaa Harmonia Nidraa voi myös kokeilla, mikäli unettomat yöt vaivaavat. Nidrasta voit myös lukea lisää täältä.

 

Ashwagandhan haittavaikutukset

Ashwagandha on todettu turvalliseksi ravintoaineeksi terveille henkilöille, eikä sen käytöstä ole ilmennyt vakavia haittavaikutuksia. Suurina annoksina ashwagandhan mahdolliset haitat voivat olla vatsakipu, ripuli tai oksentelu. Normaalilla annostuksella haittavaikutukset ovat kuitenkin erittäin epätodennäköiset. Ashwagandhaa ei myöskään suositella raskaana oleville tai imetyksen aikana, koska sen vaikutuksia raskauden aikana ei ole vielä tutkittu tarpeeksi. 

 

Miten ashwagandha eroaa muista adaptogeeneistä?

Vaikka adaptogeenejä on useita erilaisia, ashwagandha erottuu niistä muutamilla erityispiirteillä. Ensinnäkin sen juuret sisältävät withanoliideja, jotka ovat erityisiä aktiivisia yhdisteitä, tunnettuja niiden terveyttä edistävistä vaikutuksista. Toisin kuin jotkut muut adaptogeenit, ashwagandhalla on voimakkaasti rauhoittava vaikutus ja se on erityisen tehokas stressin, ahdistuksen ja unettomuuden hoitamisessa.

Toinen seikka, joka erottaa yrtin muista, on sen laaja käyttöalue. Useimmat adaptogeenit keskittyvät tiettyihin terveysongelmiin, mutta ashwagandhan hyödyt kattavat monia erilaisia terveysongelmia. Se tekeekin siitä erittäin suositun vaihtoehdon monille ihmisille, jotka haluavat tukea terveyttään luonnollisella tavalla.

Jotkut tuotteet, kuten Puhdas+ Vahva Ashwagandha & BioPerine, sisältävät muita ainesosia, kuten BioPerine -mustapippuriuutetta, joka parantaa ravinteiden imeytymistä, joten niiden annos voi olla pienempi.

On tärkeää noudattaa tuoteselosteen annostusohjeita ja ottaa huomioon mahdolliset yksilölliset tarpeet tai rajoitukset ennen ravintolisän käytön aloittamista.

 

Kokemuksia ashwagandhasta: asiakkaidemme suosikkeja

Olo-apteekin selvästi suosituin ashwagandha-valmiste, Harmonian KSM66, on saavuttanut asiakkaidemme keskuudessa suurta suosiota. He ovatkin antaneet tuotteelle runsaasti positiivista palautetta ja peräti yli 80% asiakkaistamme suosittelevat sitä muille.

 

Todella toimii stressiin! Olin hetken ilman tätä tuotetta ja tuntui, että yliajattelu ja stressaaminen lisääntyivät/palasivat entiselle tasolle. Taas kun alkoi syömään, niin mieli tasaantui.”

“Toimii! Olen ressaaja ja jännittäjä. Menetän yöunet todella helposti. Kärsin myös ahdistus-ja paniikkihäiriöistä. Tämä tuote on auttanut näissä kaikissa asioissa ihan 6/5. Suosittelen.”

“Toimii! Selkeesti rauhallisempi olo ja vähemmän huoliajatuksia!”

“Tämä tuote helpottaa stressiä. Kannattaa kokeilla kaiken kiireen keskelle.”

 

Onko ashwagandha sopiva apu sinun arkeesi?

Ashwagandhan suosio jatkaa kasvuaan, ja yhä useammat ihmiset löytävät sen hyödyt omassa arjessaan. Jos koet stressiä, ahdistusta tai unettomia öitä, on ashwagandha kokeilemisen arvoinen. On tärkeää kuitenkin muistaa, että jokainen meistä on yksilö, ja tämä koskee myös ravintolisien käyttöä. 

Ashwagandhan positiiviset vaikutukset voivat vaihdella henkilöstä toiseen, ja siksi on aina suositeltavaa kokeilla ja löytää itselleen sopivat tuotteet ja annokset.

Muistathan myös, että ravintolisät eivät korvaa monipuolista ja terveellistä ruokavaliota, vaan ne ovat tarkoitettu täydentämään sitä. Parhaat tulokset saavutetaankin yhdistämällä terveelliset elämäntavat, kuten tasapainoinen ruokavalio, liikunta ja riittävä lepo, laadukkaiden ravintolisien käyttöön