Ashwagandhanjuuriuute (Withania somnifera) on ayurvedasta tuttu yrtti, joka tunnetaan suomalaisittain myös nimellä rohtokoisio. Ashwagandha voi lievittää ahdistusta, vähentää stressiä, parantaa unta ja lisätä energiaa. Tässä artikkelissa kerromme sinulle tämän intialaisen ihmeyrtin muista tutkituista vaikutuksista, joista et välttämättä ole vielä kuullut.

Ashwagandha on adaptogeeni

Adaptogeenit tasapainottavat kehon toimintoja ja tukevat erilaisia järjestelmiä, kuten hermostoa, hormonitoimintaa ja immuunijärjestelmää. Ashwagandhan käyttö on näkynyt intialaisessa ayurveda-perinteessä jo tuhansien vuosien ajan. Sen tehosta on tehty monia kattavia tutkimuksia, jotka ovat osoittaneet lukuisia terveyshyötyjä.

Mikä on adaptogeeni?

Ashwagandha on yhdenlainen adaptogeeni. Adaptogeenit ovat luonnollisia, yleensä kasvien juuriosista peräisin olevia yhdisteitä. Ne tukevat kehon kykyä vastustaa stressiä. 

Miten ashwagandha eroaa muista adaptogeeneista?

Ashwagandhan lisäksi adaptogeeneja ovat esimerkiksi maca-juuri, ruusujuuri, pakurikääpä sekä kurkumiini. Monista muista adaptogeeneista poiketen ashwagandhalla on rauhoittava vaikutus, ja se on erityisen tehokas stressin, ahdistuksen sekä unettomuuden hoitamisessa. Lisäksi ashwagandhan hyödyt kattavat monia erilaisia terveysongelmia, kun taas useimmat adaptogeenit tehoavat vain johonkin tiettyyn tai muutamaan eri ongelmaan.

Ashwagandhan vaikutukset

Ashwagandha vaikuttaa kehossa kokonaisvaltaisesti. Tunnetusti se rauhoittaa ja rentouttaa kehon lisäksi myös mieltä. Ashwagandhasta on tehty myös monia kaksoissokkotutkimuksia, jotka antavat viitteitä myös yrtin muista hyödyistä hyvinvoinnin edistämisessä. Seuraavaksi kerromme niistä muutamia.

1. Ashwagandha voi madaltaa kortisolia

Kortisoli eli stressihormoni nousee silloin, kun elimistö on stressaantunut. Liian korkeat kortisolipitoisuudet haittaavat muiden hormonien eritystä – esimerkiksi uni ei välttämättä tule, sillä kohonnut kortisoli häiritsee unihormonin eli melatoniinin tuotantoa. Ashwagandhan on tutkittu laskevan kortisolin määrää kehossa. Kun kortisolin pitoisuudet ovat korjaantuneet normaalille tasolle, myös muut hormonit alkavat erittyä normaalisti.

2. Ashwagandha voi auttaa stressin ja ahdistuneisuuden lievityksessä

Monet meistä elävät jatkuvan kiireen keskellä. Krooninen stressi saattaa aiheuttaa oireita, joihin kuitenkin ajan kuluessa tottuu – stressistä tulee osa elämää. Unettomuus, mielialan vaihtelut, väsymys sekä seksuaalinen haluttomuus voivat kertoa siitä, että elimistö on stressaantunut. Ashwagandha tunnetaan rauhoittavana ja stressiä lievittävänä yrttinä. Ashwagandha-uute on tutkitusti tehokas apu lievittämään stressin oireita.

Vuonna 2021 julkaistun tutkimuksen mukaan ashwagandhasta voi olla apua myös ahdistuneisuuden lievittämiseen. Ashwagandhaa 30 päivän ajan käyttäneet osallistujat huomasivat itsessään lisääntynyttä rauhallisuutta, energisempää oloa, selkeämpää ajattelukykyä ja he nukkuivat myös paremmin. 

Vaikka ashwagandhasta voi olla apua stressin ja ahdistuneisuuden lievittämiseen, suosittelemme kuitenkin aina lääkärin puoleen kääntymistä jos koet ahdistuneisuutta, voimakasta stressiä tai masennusta.

3. Ashwagandha sopii myös muistin tueksi

Tämä on sinulle, opiskelija! Ashwagandhan vaikutusta kognitiivisiin toimintoihin on myös tutkittu. Tutkimuksissa on selvinnyt, että ashwagandha parantaa muistia ja keskittymiskykyä. Kannattaakin kokeilla tätä yrttiä tukemaan muistamista, keskittymistä ja jaksamista opiskeluiden keskellä. Muistia tukevasta ashwagandhasta hyötyvät myös ikääntyneet.

4. Ashwagandhasta apua uniongelmiin

Jokainen meistä tarvitsee riittävästi hyvää unta. Joskus kuitenkin unettomuus, nukahtamisvaikeudet ja muut uniongelmat saavat aikaan heikkolaatuista unta sekä seuraavan päivän voittavaa väsymystä. Uniongelmien taustalla voi olla monta syytä, joista yksi yleisimmistä on stressi. Ashwagandha auttaa kehoa palautumaan stressistä.

Tämän suureen suosioon nousseen yrtin vaikutusta nukahtamiseen ja uneen on tutkittu – onkin todettu, että ashwagandhalla on positiivinen vaikutus uneen. Se edistää nukahtamista ja parantaa unen laatua. Siispä jos unettomuus vaivaa, kannattaa tätä ehdottomasti kokeilla!

5. Ashwagandha voi parantaa suorituskykyä ja palautumista

Ashwagandha on erinomainen yrtti tukemaan urheilijan maksimaalista suorituskykyä. Ashwagandha voi edistää hapenottokykyä ja voimatasoja. Lisäksi ashwagandha on tehokas yrtti tukemaan kestävyyttä ja lihasmassan muodostumista liikunnan yhteydessä. 

Tulee myös muistaa, että palautuminen raskaan liikuntasuorituksen jälkeen on ensiarvoisen tärkeää tulosten saavuttamisen kannalta. Ashwagandha tehostaa palautumista, jonka vuoksi se kuuluu monen urheilijan tai fyysistä työtä tekevän arkeen. 

6. Ashwagandha voi kasvattaa testosteronitasoja

Testosteroni on miesten sukuhormoni. Monista uutisotsikoista olemme saaneet huomata, että miesten testosteronitasot laskevat ympäri maailmaa. Matala testosteronitaso voi vaikuttaa kehon lisäksi myös mielialaan. Ashwagandhan on kuitenkin todettu tutkimuksissa kasvattavan miesten testosteronitasoja – se onkin oikea miesten puhtiyrtti.

7. Ashwagandha vaikuttaa myös hedelmällisyyteen

Ashwagandhaa pidetään lemmenrohtona. Siitä voi olla apua tuomaan seksuaalista halukkuutta, mutta myös edistämään miehen ja naisen hedelmällisyyttä. Ashwagandhaa onkin perinteisesti käytetty hedelmällisyyden tueksi sekä miehillä että naisilla.  Ashwagandhan on havaittu lisäävän miesten siittiötiheyttä ja siittiöiden liikkuvuutta.

Ketkä voivat hyötyä ashwagandha-uutteesta?

Ashwagandha on todettu turvalliseksi ravintoaineeksi terveille ihmisille. Niinpä tätä maailmanlaajuiseen suosioon noussutta yrttiä kannattaa kokeilla matalalla kynnyksellä. 

Ashwagandha naisille

Ashwagandha voi tuoda apua myös vaihdevuosioireisiin, kuten väsymykseen ja mielialan vaihteluihin. Ashwagandhan kaltaiset adaptogeenit tasapainottavat hormonitoimintaa, joten siitä voi olla apua myös muissa naisen hormonitoiminnan ongelmissa. Ashwagandha edistää naisen hedelmällisyyttä sekä seksuaalista halukkuutta.

Ashwagandha miehille

Ashwagandhan on todettu tutkimuksissa kasvattavan miesten testosteronitasoja. Ashwagandha lisää miesten siittiötiheyttä ja siittiöiden liikkuvuutta edistäen näin hedelmällisyyttä. Myös seksuaalinen halukkuus voi kasvaa.

Ashwagandha ikääntyneille

Ikääntymisen myötä kognitiiviset toiminnot voivat heiketä. Ashwagandhan on havaittu parantavan muistia, joten se on erinomainen tuki ikääntyneen arjessa. Muistisairaudet vaivaavat kuitenkin myös monia työikäisiä – ashwagandhasta apua siis kaikille aikuisille.

Ashwagandha urheilijoille

Ashwagandha on mitä erinomaisin yrtti tukemaan myös kestävyyttä sekä tehostamaan palautumista urheilusuorituksen tai fyysisen työn jälkeen. Se parantaa suorituskykyä ja suorituksen jälkeen rentouttaa mieltä sekä kehoa auttaen palautumaan paremmin.

Kokeile itse – saatavilla jauheita ja kapseleita

Ashwagandhaa on saatavilla jauhemuotoisena tai perinteisenä kapselina. Esimerkiksi Harmonia KSM66® tunnetaan laadukkaana, kapselimuotoisena uutteena. Mikäli pidät enemmän jauheesta, jonka voit helposti sekoittaa esimerkiksi smoothien joukkoon, suosittelemme Voimaruoka ashwagandha-jauhetta. Katso kaikki ashwagandhamme täältä.

Lähteet:

Bonilla DA, et al. (2021). Effects of ashwagandha (Withania somnifera) on physical performance: Systematic review and Bayesian meta-analysis. (Linkki)
Cheah KL, et al. (2021). Effect of Ashwagandha (Withania somnifera) extract on sleep: A systematic review and meta-analysis. (Linkki)
Verma n, et al. (2020). Safety of ashwagandha root extract: A randomized, placebo-controlled, study in healthy volunteers. (Linkki)
National Institute of Health. (2023). Ashwagandha: Is it helpfull for stress, anxiety, or sleep? Fact Sheet for Health Professionals. (Linkki)