Löydä paras maitohappobakteerivalmiste suuresta vertailustamme.

Maitohappobakteerit ovat tärkeässä roolissa suoliston terveyden ylläpidossa. Probiootteina käytettyinä maitohappobakteerit tarjoavat lukuisia terveyshyötyjä, kuten edistävät ruoansulatusta, vahvistavat immuunijärjestelmää sekä voivat auttaa tiettyjen sairauksien, kuten IBS:n sekä laktoosi-intoleranssin oireiden hoidossa. 

Tässä artikkelissa käsittelemme maitohappobakteerien merkitystä suoliston terveydelle, annamme vinkkejä oikean maitohappobakteerilisän valintaan sekä vertailemme Olo-apteekin tarjoamia maitohappobakteerivalmisteita. Maitohappobakteerien tarjonta on laaja ja monimuotoinen, ja niiden käyttöön liittyy useita seikkoja, jotka on tärkeä ymmärtää tehokkaan ja turvallisen käytön varmistamiseksi.

Maitohappobakteerien merkitys suoliston terveydelle

Suoliston mikrobiomin tasapaino

Maitohappobakteerit auttavat ylläpitämään suoliston mikrobiomin tasapainoa, mikä on elintärkeää suoliston normaalin toiminnan kannalta. Maitohappobakteerit kamppailevat elintilasta patogeenisten mikro-organismien kanssa, mikä ehkäisee haitallisten bakteerien kasvua. Tasapainoinen mikrobiomi on avainasemassa monien suolistosairauksien, kuten kroonisten tulehdussairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.

Ruoansulatuksen tukeminen

Maitohappobakteerit edistävät ruoansulatusta hajottamalla ruoka-aineita ja edistämällä ravinteiden imeytymistä. Maitohappobakteerit auttavat myös vaikeasti sulavien aineiden, kuten laktoosin sulatuksessa. Maitohappobakteerivalmisteiden on myös havaittu joillakin henkilöillä auttavan IBS:n oireiden, kuten turvotuksen ja ilmavaivojen hoidossa. 

Immuunijärjestelmän toiminta

Maitohappobakteerit ovat korvaamattomia immuunijärjestelmän normaalille toiminnalle. Ne auttavat opettamaan immuunijärjestelmää tunnistamaan ja reagoimaan haitallisiin mikro-organismeihin, mikä voi vähentää tulehdusta ja ehkäistä autoimmuunisairauksia.

Suoliston limakalvon terveys

Maitohappobakteerit ylläpitävät suoliston limakalvojen terveyttä, mikä on tärkeää ravintoaineiden imeytymisen ja patogeenien torjumisen kannalta. Maitohappobakteerit tuottavat lyhytkestoisia rasvahappoja, kuten butyraattia, joka toimii suoliston solujen energialähteenä. Maitohappobakteerit voivat auttaa vahvistamaan suoliston limakalvoa, mikä suojaa elimistöä ulkopuolisten haitallisten aineiden pääsyltä verenkiertoon.

Olo-apteekin maitohappobakteerit vertailussa


Puhdas+ Vahva maitohappobakteeri

  • Tehokas yhdistelmä neljää tutkituinta bakteerikantaa
  • Sisältää myös sinkkiä
  • Ei sisällä laktoosia, hiivaa tai gluteiinia
  • Yhdessä kapselissa 10 mrd elävää maitohappobakteeria
  • Kotimainen tuote
  • Arvosteluiden keskiarvo: 5 tähteä

Symbiosys Alflorex

  • Paras vaihtoehto FODMAP-ruokavaliota noudattavalle
  • Sisältää B.longum 35624® bifidobakteerikantaa
  • Olo-apteekin suosituin maitohappobakteerivalmiste
  • Arvosteluiden keskiarvo: 5 tähteä

Fiilus Arkeen + D3 Mustikka

  • Avainlipputuote
  • Lactobacillus rhamnosus GG  ja Bifidobacterium lactis -bakteerit
  • Sisältää myös D3-vitamiinia
  • Mustikanmakuinen purutabletti
  • Sopii kaiken ikäisille
  • Arvosteluiden keskiarvo: 4,5 tähteä

BioGaia Gastrus 30 purutablettia

  • Vahva, kahden L. reuteri DSM 17938 ja L. reuteri ATCC PTA 6475-bakteerikannan tasapainoinen yhdistelmä
  • Sisältää suolistolle luontaisia bakteerikantoja
  • Molemmat bakteerikannat säilyvät tutkitusti elävinä läpi ruuansulatuskanavan
  • Mandariinin makuinen purutabletti
  • Sopii vegaaneille
  • Arvosteluiden keskiarvo: 5,0 tähteä

Rela Tabs Mansikka

  • Yksi suosituimmista maitohappobakteerivalmisteista
  • Mansikanmakuinen purutabletti sopii kaikenikäisille vauvasta vaariin
  • Kaksi tehokasta maitohappobakteerikantaa
  • Kotimainen tuote
  • Arvosteluiden keskiarvo: 5 tähteä

Lacto Seven Kids

  • Paras maitohappobakteeri lapsille
  • Sisältää seitsemää eri maitohappobakteerikantaa
  • Ksylitolia sisältävä purutabletti sopii hyvin otettavaksi ruokailun jälkeen

Maitohappobakteerien eri tyypit ja niiden vaikutukset

Maitohappobakteerit ovat ryhmä mikro-organismeja, joilla on monenlaisia vaikutuksia ihmisen terveyteen. Eri maitohappobakteerikannat voivat tarjota erilaisia terveyshyötyjä, ja niiden valinta riippuu yksilön erityistarpeista ja terveydentilasta.

  • Lactobacillus: Lactobacillus on yksi yleisimmistä ja laajimmin tutkituista maitohappobakteerisuvuista. Lactobacillus-kantoja löytyy luonnostaan suolistosta ja emättimestä, ja ne ovat tärkeitä ruoansulatuksen ja immuunijärjestelmän toiminnan kannalta. Ne voivat auttaa ehkäisemään ja hoitamaan ripulia, vähentämään laktoosi-intoleranssin oireita ja jopa lievittämään allergiaoireita.
  • Bifidobacterium: Toinen suolistossa luontaisesti esiintyvä maitohappobakteerisuku on Bifidobacterium. Nämä bakteerit ovat erityisen tärkeitä suoliston terveydelle, ja niillä on osoitettu olevan positiivisia vaikutuksia suoliston mikrobiomin tasapainoon, ruoansulatukseen ja immuunijärjestelmän toimintaan. Ne voivat auttaa lievittämään ärtyvän suolen oireyhtymän oireita ja edistää suoliston limakalvon terveyttä.
  • Streptococcus thermophilus: Streptococcus thermophilus on yleinen jogurtin ja muiden hapatettujen maitotuotteiden valmistuksessa. Sen on osoitettu edistävän laktoosin hajoamista, mikä voi auttaa ihmisiä, joilla on laktoosi-intoleranssi.
  • Saccharomyces boulardii: Vaikka Saccharomyces boulardii ei ole maitohappobakteeri, se on probioottinen hiiva, jota käytetään usein yhdessä maitohappobakteerien kanssa. Sen on osoitettu olevan tehokas ripulin, erityisesti antibioottien aiheuttaman ripulin hoidossa.

Mitä ottaa huomioon maitohappobakteerin valinnassa?

Bakteerikantojen monimuotoisuus

Eri maitohappobakteerikannat tarjoavat erilaisia terveyshyötyjä. Suolisto tarvitsee monimuotoisen kirjon probiootteja toimiakseen. Esimerkiksi Lactobacillus casei -bakteerit ovat osoittautuneet hyödylliseksi hiivasienen (Candida albicans) torjunnassa ja hoidossa, kun taas Lactobacillus rhamnosus -kanta on osoittautunut tehokkaaksi ripulitautien ehkäisyssä.

Elävien bakteerien määrä

Maitohappobakteerivalmisteiden tehokkuus riippuu hyvin pitkälti siitä, kuinka monta elävää bakteeria ne sisältävät. Tarkista valmisteen etiketistä CFU (colony forming units) -luku, joka kertoo elävien bakteerien määrän kapselia tai annosta kohden. Yleensä suositellaan valmisteita, joissa on miljardeja eläviä bakteereita. Vahvimmissa valmisteissä CFU voi olla jopa kymmeniä miljardeja.

Laatu

Valitse valmisteet, jotka ovat tunnetuilta ja luotettavilta valmistajilta. Laadukkaat valmisteet ovat testattuja ja niiden valmistusprosessi on standardoitu, mikä takaa tuotteen turvallisuuden ja tehokkuuden.

Säilyvyys

Maitohappobakteerivalmisteiden säilyvyys voi vaihdella, ja osa valmisteista vaatii säilytystä kylmässä. Tarkasta säilytysohjeet pakkausselosteesta.

Erityistarpeet ja allergiat

Jos sinulla on erityisiä terveydellisiä tarpeita tai allergioita, kuten laktoosi-intoleranssi tai gluteeniyliherkkyys, valitse valmisteet, jotka soveltuvat näihin erityistarpeisiin.

Maitohappobakteerien käyttö ja annostus

Ajoitus

Maitohappobakteerivalmisteiden ottamisen ajoitus voi vaikuttaa niiden tehokkuuteen. Usein suositellaan, että probiootteja otetaan tyhjään vatsaan, esimerkiksi aamulla ennen aamiaista tai illalla ennen nukkumaanmenoa. Ottamalla probiootit tyhjään vatsaan varmistetaan, että mahdollisimman suuri määrä hyödyllisiä bakteereja selviää mahahapon läpi suolistoon.

Maitohappobakteerien annostus

Maitohappobakteerivalmisteiden annostus voi vaihdella suuresti riippuen valmisteesta ja käyttötarkoituksesta. Yleensä annostus ilmoitetaan CFU-yksiköissä (colony forming units), ja se voi vaihdella muutamasta miljardista useisiin kymmeniin miljardeihin päivässä. Noudata valmistajan suosituksia tai terveydenhuollon ammattilaisen ohjeita.

Jatkuva käyttö

Maitohappobakteerien säännöllinen käyttö on tärkeää parhaiden mahdollisten hyötyjen saavuttamiseksi. Vaikutusten ilmenemisessä voi kestää jonkin aikaa, joten ole kärsivällinen ja jatka valmisteen käyttöä ohjeiden mukaisesti.

Erityistilanteet

Tietyissä tilanteissa, kuten antibioottikuurin aikana tai sen jälkeen, maitohappobakteerien käyttö voi olla välttämätöntä suoliston mikrobiomin tasapainon ylläpitämiseksi. Tällöin annostusta voidaan säätää terveydenhuollon ammattilaisen suositusten mukaan.

Mahdolliset sivuoireet ja varotoimet

Vaikka maitohappobakteerit ovat yleensä täysin turvallisia, on tärkeää olla tietoinen mahdollisista sivuvaikutuksista ja varotoimista niiden käytössä.

Maitohappobakteerien yleiset sivuvaikutukset

Joillakin ihmisillä maitohappobakteerien käyttö voi aiheuttaa lieviä ruoansulatusvaivoja, kuten ilmavaivoja, turvotusta tai vatsakipua. Nämä oireet ovat yleensä tilapäisiä ja häviävät, kun keho tottuu probiootteihin.

Immuunijärjestelmän reaktiot

Harvinaisissa tapauksissa maitohappobakteerit voivat aiheuttaa allergisia reaktioita tai yliherkkyyttä, erityisesti henkilöillä, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä. Jos havaitset allergisen reaktion oireita, kuten ihottumaa, hengitysvaikeuksia tai turvotusta, lopeta valmisteen käyttö ja ota yhteys lääkäriin.

Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa

Vaikka maitohappobakteerit ovat yleensä turvallisia käyttää yhdessä useimpien lääkkeiden kanssa, on suositeltavaa keskustella lääkärin kanssa ennen probioottien käyttöä, jos käytät säännöllisesti muita lääkkeitä.

Suolisto- tai immuunisairaudet

Tietyissä terveydellisissä tilanteissa, kuten vakavissa sairauksissa, immuunijärjestelmän häiriöissä tai suoliston läpäisevyyden ongelmissa, maitohappobakteerien käyttö voi vaatia erityistä varovaisuutta. Keskustele lääkärin kanssa ennen probioottien käyttöä, jos sinulla on jokin näistä tilanteista.

Pitkäaikainen käyttö

Maitohappobakteerien pitkäaikaisen käytön turvallisuutta ei ole tutkittu perusteellisesti kaikissa tapauksissa. Vaikka ne ovat yleensä turvallisia pitkäaikaisessakin käytössä, on hyvä keskustella lääkärin kanssa, jos aiot käyttää probiootteja pitkään.

Muut maitohappobakteerien lähteet

Maitohappobakteereita esiintyy useissa arkisissa elintarvikkeissa ja ruoka-aineissa, kuten esimerkiksi:

  • Jogurtti: Yksi yleisimmistä maitohappobakteerien lähteistä. Valitse tuotteita, jotka mainostavat "eläviä ja aktiivisia bakteerikantoja" maksimaalisen hyödyn saamiseksi.
  • Kefir: Maitopohjainen juoma, joka sisältää runsaasti Lactobacillus rhamnosus GG -maitohappobakteeria
  • Kimchi: Mausteinen korealainen hapankaali, joka on valmistettu fermentoimalla. Sen lisäksi, että se on rikas maitohappobakteerien lähde, se sisältää myös antioksidantteja ja vitamiineja.
  • Hapankaali: Perinteisesti fermentoitu kaali, joka on suosittu monissa kulttuureissa. Parhaan probioottisen hyödyn saavuttamiseksi valitse raakaversioita, jotka eivät ole pastöroituja.
  • Tempeh: Fermentoitu soijatuote, joka on suosittu kasviproteiinin lähde. Se tarjoaa sekä maitohappobakteereja että kuitua.
  • Miso: Soijapavuista fermentoimalla valmistettu tahna, jota käytetään usein japanilaisissa keitoissa ja kastikkeissa. Miso lisää ruokiin umamin makuista syvyyttä sekä tarjoaa probioottisia hyötyjä.
  • Kombucha: Suosittu fermentoitu teejuoma, joka sisältää eläviä mikrobeja, mukaan lukien maitohappobakteereja. Kombucha on myös tunnettu antioksidanttisista ominaisuuksistaan.

Yhteenveto – Usein kysyttyä maitohappobakteereista

Voiko maitohappobakteerien käyttö auttaa ruoansulatusongelmissa?

Kyllä, maitohappobakteerit ovat hyödyllisiä ruoansulatusongelmien hoidossa, kuten ärtyvän suolen oireyhtymässä, ummetuksessa ja ripulissa. Ne auttavat tasapainottamaan suoliston mikrobiomia ja edistävät terveellistä ruoansulatusta. Erityisesti Lactobacillus- ja Bifidobacterium-kannat ovat osoittaneet tehokkuutta näiden oireiden lievittämisessä.

Kuinka kauan maitohappobakteereja tulisi käyttää?

Maitohappobakteerien käyttöaika voi vaihdella yksilöllisesti ja riippuu käyttötarkoituksesta. Joissakin tapauksissa lyhytaikainen käyttö, kuten antibioottikuurin aikana, voi olla hyödyllistä.  Esimerkiksi pitkäaikaisissa ruoansulatushäiriöissä maitohappobakteerien jatkuva käyttö voi olla suositeltavaa. On tärkeää keskustella lääkärin kanssa sopivasta käyttöajasta.

Voivatko maitohappobakteerit aiheuttaa sivuvaikutuksia?

Maitohappobakteerit ovat yleensä täysin turvallisia, mutta joillakin ihmisillä ne voivat aiheuttaa lieviä sivuvaikutuksia, kuten ilmavaivoja, turvotusta tai vatsakipua, erityisesti hoidon alussa. Nämä oireet johtuvat usein suoliston mikrobiomin sopeutumisesta uusiin bakteerikantoihin. Harvinaisissa tapauksissa voi esiintyä allergisia reaktioita, erityisesti henkilöillä, joilla on herkkyyksiä tai allergioita tietyille bakteerikannoille.

Miten maitohappobakteerit vaikuttavat immuunijärjestelmään?

Maitohappobakteerit voivat vahvistaa immuunijärjestelmää monin eri tavoin. Ne edistävät suoliston limakalvon terveyttä, mikä on ensisijainen puolustuslinja patogeenisia mikro-organismeja vastaan. Lisäksi ne voivat stimuloida immuunivastetta tuottamalla antimikrobisia yhdisteitä ja edistämällä tulehdusta hillitsevien aineiden tuotantoa.

Lähteet:

Corsetti, A., Gobbetti, M., Rossi, J., & Damiani, P. (1998). Antimould activity of sourdough lactic acid bacteria: identification of a mixture of organic acids produced by Lactobacillus sanfrancisco CB1. Applied Microbiology and Biotechnology, 50(3),. https://doi.org/10.1007/s002530051285

Klein, G., Pack, A., Bonaparte, C., & Reuter, G. (1998). Taxonomy and physiology of probiotic lactic acid bacteria. International Journal of Food Microbiology, 41(2), 103-125. https://doi.org/10.1016/S0168-1605(98)00049-X

Lactic Acid Bacteria. (n.d.). In SpringerLink. https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-60021-5_1

Quinto, E. J., Jiménez, P., Caro, I., Tejero, J., Mateo, J., & Girbés, T. (2014). Probiotic Lactic Acid Bacteria: A Review. Food and Nutrition Sciences, 5(18). https://www.scirp.org/html/4-2701313_49908.htm

Von Wright, A., & Axelsson, L. (n.d.). Lactic Acid Bacteria. In An Introduction (Vol. 5). https://www.taylorfrancis.com/chapters/edit/10.1201/9780429057465-1/lactic-acid-bacteria-atte-von-wright-lars-axelsson